Budi dio naše mreže

Glazbeni spomen na pohod pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj

"Očekuje nas zajedništvo, veselje i neobičnost zbog različitih žanrova koji će se čuti na festivalu. Dolaze nam izvođači iz cijele Hrvatske kako bi širili vjeru u Isusa Krista i slušali glazbu koja proizlazi iz srca", rekla je za Hrvatsku katoličku mrežu Sanja Štrk, umjetnička direktorica "Papa festa".

/ Filip Ećimović

O glazbenom susretu revijalnog karaktera “Papa fest” za Hrvatsku katoličku mrežu razgovarali smo s umjetničkom direktoricom festivala duhovnih šansona Sanjom Štrk. “Papa fest” će se održati u nedjelju u solinskoj crkvi Gospe od Otoka s početkom u 20 sati.

Sanja Štrk s festivalom se upoznala kroz niz godina kada je nastupala kao izvođač. Zahvaljujući iskustvu koje je upijala, posljednjih 5 godina djeluje kao član organizacijskog odbora festivala.

“Festival se do prije 5 godina održavao u listopadu, a posljednjih godina u rujnu kao uvod u veliku proslavu Dana Grada Solina i blagdana Male Gospe, zaštitnice grada. Zahvaljujući festivalu, pripreme za proslavu započinjemo na duhovnoj razini uz glazbu koja je pružena svim građanima Solina, Splita i okolice”, poručila je Štrk.

Organizacijski odbor djeluje kroz cijelu godinu osluškujući što izvođaći i publika imaju za reći. Ove godine festival nije obilježen motivom koji bi glazbenike usmjerio na određenu temu kao proteklih godina. Umjetnička direktorica smatra da su stoga autori duhovne glazbe ove godine pružili bogat raznovrstan opus pjesama.

“Smisao ‘Papa festa’ je slavljenje Boga pjesmom”, naglasila je Štrk i dodala da su plodovi festivala veliki. “Festival je od početka revijalnog karaktera. To je omogućilo izvođačima da stvaraju neopterećeno, da pišu i uglazbljuju po nadahnuću. Od velike nam je važnosti i činjenica da su pjesme prikladne za izvedbu u sklopu liturgijskog slavlja. Radost je doći na neku župu ili u neku zajednicu i čuti da se izvodi pjesma koja je nastala na “Papa festu”, rekla je.

Festival je pokrenuo nekadašnji župnik solinske župe Gospe od Otoka don Vinko Sanade. Utemeljen je kao glazbeni susret crkvenih vokalno-instrumentalnih sastava u spomen na pohod Svetoga Oca Ivana Pavla II. Hrvatskoj i njegov susret s hrvatskom katoličkom mladeži u Solinu 4. listopada 1998. godine. Prvi festival održan je 3. listopada 1999. godine.

Ove nedjelje će na “Papa festu”, pred publikom domaćih ljudi te posjetitelja iz drugih županija i država, nastupiti 11 izvođača duhovnih šansona.

Ključne riječi:
Papa fest

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja