Budi dio naše mreže

GLAZBENI ADVENT Nepoznati detalji o poznatim adventskim pjesmama - 1.dio

Što mislite o ideji "Spasiti advent"? Slavko Nedić, urednik Glazbenog programa Hrvatskoga katoličkog radija u nekoliko će nastavaka skrenuti pozornost na adventske pučke skladbe, obrade istih, zatim na autorske skladbe adventske i predbožićne tematike i time dati svoj mali doprinos ideji.

/ Slavko Nedić

Prvom nedjeljom došašća započelo je vrijeme iščekivanja dolaska Spasitelja Isusa Krista. Kalendarski, došašće je započelo, ali ima li u našoj stvarnost uopće mjesta za advent i iščekivanje. Naš suvremeni užurbani duh nema vremena čekati. Stoga se borovi više ne kite na Badnjak nego krajem studenog, božićne pjesme, posebice one inozemne, počinju se na trgovima a i nekim radio postajama vrtjeti i nešto ranije. Božić je tu iako nekima u srca nikada ili barem tako skoro neće doći.

HKM se priključuje inicijativi „Spasimo advent“ te ćemo vam u nekoliko slijedećih nastavaka glazbeno skrenuti pozornost na adventske pučke skladbe, obrade istih, zatim na autorske skladbe adventske i predbožićne tematike.

Mnogi od nas, pa čak i većina zborova po našim crkvama pjevaju maksimalno pet do šest adventskih pjesama, ali njih ima puno više. Mnoge, danas poznate, čak i najpjevanije adventske pjesme svoje korijene vuku još iz pjesmarice „Cithara Octochorda“ čije je prvo izdanje objavljeno 1701. godine. Neke od njih su: Poslan bi anđel Gabrijel, Zdravo Djevice, Klikujte sada zanosno, Evo ide čas, Zlatnih krila i O, Marijo ti sjajna zornice. U pjesmarici „Hrvatske adventske popijevke – harmonizirane za mješoviti zbor“ koju je priredio Ivan Golčić u izdanju HKD sv. Jeronima (sv. Ćirila i Metoda) Zagreb, 1995. nalazi se čak 65 adventskih skladbi.

U prvom nastavku našeg serijala „Glazbeni Advent na HKM-u“ predstavljamo vam neke najpoznatije, ali i neke manje poznate pučke adventske pjesme. Uz malu priču o svakoj pjesmi ponuditi ćemo vam i dvije verzije iste, jednu tradicionalniju i drugu noviju. Žao nam je da se na YouTubu ne nalaze snimke adventskih pjesama u izvedbama zborova Collegium Pro Musica Sacra s njihovog albuma Svani dane i Sestara Klanjateljica Krvi Kristove Pelikan s njihovog albuma Hrvatske adventske pjesme koje su ne samo vrhunske izvedbe, nego odišu I autentičnošću. Stoga ćemo vam pjesme ilustrirati drugim YouTube dostupnim izvedbama koje osim izvedbene kvalitete imaju i izvornost melodije.

1. Padaj s neba

Iako se nastankom ne može ubrojiti među najstarije adventske pjesme Padaj s neba je svakako jedna od najpopularnijih. Izvode ju u raznim obradama ne samo župski nego i dječji te zborovi mladih. Autorstvo pjesme pripisuje se slavonskom župniku u Vrpolju vlč. Josipu Vallingeru (1846.-1911.) iako je vrlo vjerojatno autor teksta đakovački svećenik Ivan Tombor koji je zajedno s Andrijom Šumanovcem 1861. godine priredio “Kratki nauk Kerstjansko-Katoločanski”.

Pjesmu predstavljamo u verzijama Zbora mladih varaždinske biskupije s njihovog koncerta te Anđele Kolar s albuma Na dobro vam došao Božić.

Padaj s neba – Zbor mladih varaždinske biskupije

Padaj s neba – Anđela

više o pjesmi Padaj s neba možete pronaći ovdje.

2. Poslan bi anđel Gabrijel

Poslan bi anđel Gabriel je pjesma koja je posvećena događaju koji se dogodio puno prije početka vremena došašća, točnije rečeno devet mjeseci prije samog Božića. Tada je anđeo Gabrijel posjetio Mariju, djevojku iz Nazaretu i rekao joj da će začeti i roditi Sina, a to se zbilo 25. ožujka na dan koji danas nazivamo Blagovijest. Notni zapis pjesme Poslan bi anđel Gabriel nalazi se već u prvom izdanju pjesmarice Cithara octochorda iz 1701. godine.

Iako ova pjesma ima mnoštvo obrada i verzija s YouTuba sam odabrao dvije. Jednu uživo u izvedbi Gradskog pjevačkog zbora Neum te grupe Božja Slava Band nastala u sklopu HKR-ove akcije Advent u novom ruhu 2002. koji je sljedeće godine bio nominiran za glazbenu nagradu Porin.

Poslan bi anđel Gabriel – Gradski pjevački zbor „Neuma“

Poslan bi anđel Gabrijel – Božja Slava Band

Originalne note iz pjesmarice Citara Octochorda iz 1701. godine

3. Zdrava Devica

Još jedna opće poznata adventska pjesma. Pitkost melodije te jednostavna, ali vrlo efektna harmonizacija koju je napravio Mate Lešćana. Upravo zbog te harmonizacije mnogi izvori autorstvo pjesme pripisuju upravo Lešćanu. Ipak pjesma je mnogostruko starija i nalazi se u pjesmarici Cithara octochorda iz 1701. godine. Nije ovo jedina „zbrka“ koja se veže uz ovu pjesmu. Ona se u raznim izvorima nalazi u dvije, negdje čak i više verzija naslova. Pored već navedenog Zdrava Devica pjesma se često spominje i kao Zdravo Djevice ili Zdravo Djevice Bogorodice. Inače pjesma je s obzirom na tekst prikladna i za razne marijanske pobožnosti.

Ovaj puta kao ilustraciju nudimo vam dva pogleda na ovu pjesmu. Zborski koji izvodi zbor Vox animae te instrumentalnu koju je Davor Senčar (nekoć gitarist grupe Drugi način) snimio 2002. godine u sklopu već spomenute HKR-ove akcije Advent u novom ruhu.

Zdrava Devica – Vox animae

Zdravo Djevice – Davor Senčar

Originalne note iz pjesmarice Citara Octochorda iz 1701. godine

4. Zdravo budi Marijo, prejasna Zornice

Još jedna krasna adventska pjesma koja se zbog svojih početnih stihova (Zdravo budi Marijo, prejasna Zornice) vrlo često izvodi kao ulazna pjesma baš na zornicama. Pjesma je zbog početnih stihova druge strofe (Začeće bezgrešno tvoje mi štujemo) vrlo prikladna i za blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije (8. prosinca).

Pjesma se prvi put spominje u pjesmarici Napivi bogoljubnih cerkvenih pisamah iz 1850. godine. Današnju modifikaciju teksta napisao je Vilko Novak i objavljen je Crkvenoj pjesmarici iz 1909. godine.

Ova pjesma se često miješa s pjesmom sličnog naziva Zdravo budi Marijo (Bog te je proslavio).

I ovu pjesmu vam nudimo u dvije verzije. Zborsku koju izvodi zbor Franjevački juniori s Kaptola u Zagrebu te Matije Antolića koja se nalazi na Porinom nagrađenom albumu Adventske pjesme, pjesme u Došašću.

Zdravo budi Marijo – Franjevački juniori

Zdravo budi Marijo – Matija Antolić

5. Raduj se o Betleme

Još jedna adventska pjesma koja se zbog razigrane, a opet jednostavne melodije nalazi na repertoaru mnogih zborova te je doživjela mnoštvo raznih glazbeno stilskih obrada. Iako se u većini pjesmarica i YouTube linkova nalazi podatak da je pjesma Raduj se o Betleme tradicionalna ipak se čini da ju je skladao još jedan đakovački svećenik Pero Ivanišić – Crnkovački (Vrbica, 1900. – Vukovar, 1946.).

Pjesmu Raduj se o Betleme predstavljamo u dvije verzije: onoj zborskoj u izvedbi zbora sestara Klanjateljica Predragocjene Krvi Kristove Pelikan s njihovog albuma Hrvatske adventske pjesme te u izvedbi grupe Poklon s već spomenutog albuma Advent u novom ruhu.

Raduj se o Betleme – Zbor sestara Klanjateljica Predragocjene Krvi Kristove Pelikan

Raduj se o Betleme – Poklon

Note ovih i drugih adventskih pjesama za mješoviti zbor može pronaći ovdje:

Slavko Nedić

Ključne riječi:
adventske pjesme glazbeni advent

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja