Budi dio naše mreže

Ljepota sakralne zborske glazbe nema granica.

/ mp

“VOCES8”, svjetski poznati komorni zbor, objavio je ovu izvedbu Palestrininog “Magnificat Primi Toni” početkom svibnja 2020. Djelo je jedno od Palestrininih najljepših skladbi u kojoj se prikazuje fluidno kretanje glasa koje je definirao sakralni glazbeni stil 16. stoljeća, donosi Aleteia.

Vješti pjevači poznate britanske vokalne skupine izvode težak komad do savršenstva. Ono što Palestrinina djela čini toliko zahtjevnima je stil kontrapunkta. U kontrapunktu je melodijsku liniju teško pronaći jer svaka glasovna dionica ima svoju melodiju. Sve se te melodije tkaju kako bi proizvele sjajniji zvuk nego što bi to činila svaka zasebno.

Rezultat je kaskadni vodopad melodije, sa svakim dijelom koji prestaje baš kad drugi pokupi melodiju. Kad se zajedno čuju, ove se melodije ujedine kako bi se stekao dojam tekućeg, beskonačnog kretanja. Ovo je samo po sebi jedna od najdivnijih stvari o sakralnoj glazbi. Dok se stihovi kreću kroz tekst molitava i biblijskih referenci, glazba djeluje kao metafora za uvijek prisutni i dirljivi duh Svemogućeg.

“Magnificat Primi Toni” je pjesma koja se naziva i “Marijinom pjesmom”. Tekst je izvučen iz Evanđelja po Luki 1,46-56, kad Marija posjećuje svoju rođakinju Elizabetu. Elizabeta je pohvalila Marijinu vjeru, na što je ona odgovorila onim što će postati poznato kao Magnificat. Magnificat se smatra jednom od osam najstarijih kršćanskih himni, a najvjerojatnije najranijom marijanskom himnom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja