Budi dio naše mreže

Pozivaju se glazbenici svih profila i dobi - mladi, stari, djeca - da besplatnom svirkom na atraktivnim lokacijama u svom gradu obilježe Svjetski dan glazbe 21. lipnja. Taj dan tradicionalno se slavi u cijelom svijetu nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornicama te gradskim ulicama i trgovima.

/ vž

U mnogim zemljama svijeta, 21. lipnja obilježava se kao Svjetski dan glazbe, odnosno Fete de la Musique. Toga dana glazbenici amateri, ali i profesionalci, besplatno nastupaju na otvorenim pozornicama te gradskim ulicama i trgovima  podsjećajući na važnost glazbe u svakodnevnome životu.

logoFM-signJoš 1976. godine, američkome glazbeniku Joelu Cohenu, tada zaposlenome na jednom francuskom radiju, pala je na pamet ideja o slavljenju glazbe kao takve, pa je predložio da se jedna takva cjelodnevna manifestacija održi na dan ljetnoga solsticija. Bivši francuski ministar kulture Jack Lang prihvatio je ideju 1981., a već godinu dana kasnije Svjetski je dan glazbe zaživio najprije u Francuskoj, no vremenom se proširio i na Belgiju, Njemačku, Švicarsku, Indiju, Pakistan…od 2014. i na Hrvatsku.

 

Od 2005. godine manifestacija je – uz slogan ‘faites de la musique’ (stvarajmo glazbu) – međunarodnog karaktera, pa se diljem svijeta u više od sto zemalja organiziraju okupljanja glazbenika i jednaka se pažnja posvećuje različitim vrstama glazbe. Na koncertima se susreće amaterska glazbena scena s profesionalnom, ali i različiti glazbeni stilovi: rock, jazz, klasična glazba, duhovna, etno, klape, zborovi, DJ-evi…pleše se, pjeva i zabavlja.

Besplatni nastupi i koncerti organiziraju se na gradskim trgovima, ulicama, ali i javnim prostorima poput muzeja, kolodvora i slično. Toga dana nije neobično vidjeti simfonijski orkestar kako izvodi Mozartova djela u hladovini vašeg omiljenog parkića ili tradicionalnu narodnu glazbu u izvođenju KUD-ova. U kolijevci Svjetskoga dana glazbe, primjerice, toga je dana dopušteno izvući sav instrumentarij iz kuće, svirati do dugo u noć, a nitko vas ne smije prijaviti policiji zbog remećenja javnoga reda i mira.

Kako se prijaviti?

Hrvatska glazbena unija i ove godine nastavlja tradiciju organizacije Svjetskog dana glazbe u Hrvatskoj. Svi koji žele nastupiti ili organizirati proslavu Svjetskog dana glazbe u svojim gradovima, pozivaju se da se jave  do 7. lipnja na e-mail svjetskidanglazbe@hgu.hr kako bi na vrijeme rezervirali termin nastupa i lokaciju. Iako se nastupi (u trajanju do 30 minuta) održavaju na velikom broju lokacija, broj izvođača je ograničen. Nastupi počinju između 16 i 17 sati i traju do 22 sata, ponegdje do duboku u noć (DJ party u zagrebačkom tunelu Grič do 02 sata). Prošlogodišnja manifestacija donijela je vrhunske svirke, velik odaziv građana i fantastičan ugođaj .

Sudjelovalo je preko 700 glazbenika, prijavilo se čak i nekoliko dječjih vrtića…

Osijek

Zagreb

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja