Budi dio naše mreže

Župni molitvenik s Trnjanske Savice dostupan online!

Nakon što je Župa bl. Alojzija Stepinca iz zagrebačke Trnjanske Savice izdala 2018. Župni molitvenik posvećen 120. obljetnici rođenja i 20. obljetnici beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca koji je pripremio i uredio župnik vlč. mr. sc. Antun Vukmanić, grafički oblikovala Mirjana Kos, a lektorirala dr. sc. Marija Znika, Župni molitvenik od sada je dostupan i u online verziji.

/ mp

Župni molitvenik zagrebačke Župe bl. Alojzija Stepinca objavljen je u otvorenom formatu EPUB namijenjenom e-knjigama, koji čitatelju na jednostavan način omogućuje prilagodbe sadržaja, poput promjene veličine i oblika slova, promjene kontrasta i boje pozadine, pretraživanje teksta, označavanje željenih pozicija unutar knjige te pruža mnoge druge funkcionalnosti za ugodnije čitanje, izvijestili su na župnoj mrežnoj stranici.

Molitvenik je moguće pregledavati na svim raširenim operacijskim sustavima, uporabom dostupnih programa za e-knjige koji podržavaju format EPUB. Na mobilnim uređajima, za platformu Androidpreporučujemo aplikaciju Lithium, a za platformu iOSaplikaciju Apple Books.

Za pregled molitvenika potrebno je:

  • preuzeti EPUB datoteku,
  • otvoriti datoteku u željenom programu za čitanje e-knjiga.

Elektroničko izdanje molitvenika priredio je župljanin Župe bl. Alojzija Stepinca iz zagrebačke Trnjanske Savice Zvonimir Szörsén, dipl. ing.

Novi Župni molitvenik s Trnjanske Savice je drugo prerađeno i znatno prošireno izdanje prvoga Župnoga molitvenika iz 2014.

Na 151 stranici maloga formata u spiralnom uvezu sadržano je dvanaest dijelova u kojima je zastupljeno obilje sadržaja. Na prvom je mjestu dio naslovljen Pobožnost blaženom Alojziju Stepincu koji sadržava: Molitvu za proglašenje Stepinca svetim i molitve njemu na čast. Molitva za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca moli se u Župi svakodnevno na kraju sv. mise, a neke se molitve mole svakoga desetog u mjesecu kad obilježujemo rođenje Alojzija Stepinca za nebo. Tada molitvama i klanjanjem osobito častimo našega Blaženika.

Slijede Litanije bl. Alojzija Stepinca i pjesme njemu u čast (Pastiru dobri, Alojzije; Blaženi naš kardinale) te molitve za trodnevnicu Alojziju Stepincu u čast popraćene odlomcima iz Stepinčevih pisama, kao i misa na čast Stepincu.

Molitvenik sadrži i osnovne molitve (Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu), Nicejsko-carigradsko vjerovanje, Apostolsko vjerovanje, Ispovijest Hrvata katolika, prigodne pobožnosti Duhu Svetom, Tebe Boga hvalimo, a onda pobožnost Božjem milosrđu s Devetnicom i krunicom Božjega milosrđa te zazivi Božjemu milosrđu, euharistijske pobožnosti (pohod Presvetom Oltarskom Sakramentu), križni put, pobožnost Srcu Isusovu i Majci Božjoj s izborom otajstva za moljenje krunice kroz cijelu godinu, kao i pobožnost sv. Josipu.

Tu su i razne druge molitve, npr. Duhu Svetom, svagdanje molitve, npr. česta molitva anđelu čuvaru i svetom Mihaelu arkanđelu. Slijede molitve za obitelj, za duhovna zvanja i dr. Pretposljednji dio sadržava molitve za valjan ispit savjesti prije sv. ispovijedi, a dvanaesti dio donosi sve bitno o kršćanskom nauku.

Ključne riječi:
Antun Vukmanić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja