Budi dio naše mreže

Život skriven s Kristom u Bogu - Adventske duhovne vježbe 2018.

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za advent 2018. Ako želite primati cjeloviti tekst razmatranja, prijavite se na linku: https://eduhovnevjezbe.hr/vjezbe/10 Autor teksta razmatranja je fra Josip Vlašić.

/ tp

Kako izgledaju adventske duhovne vježbe? Tema za njih uzeta je iz Pavlove poslanice Kološanima: „Život je vaš skriven s Kristom u Bogu!“ (Kol 3,3). Svakodnevno ćemo razmatrati o temeljima našeg života te moliti da ih spoznamo kako bi se naš život na njima učvrstio. Na neki način ove duhovne vježbe bit će prigoda obnove svoga života s Kristom u Bogu. Poći ćemo tražeći odgovore na ova pitanja:

  • Tko je Bog i kakav je on?

  • Tko sam ja?

  • Kako ću živjeti svoj odnos s Bogom i drugima?

E-duhovne vježbe stižu na e-mail adrese, a tekstovi za svaki novi dan korisnicima dolaze ujutro. Koraci koje sadrže e-duhovne vježbe: priprava, čitanje, razmatranje, molitva i dodatak – samo za hrabre. Tekstove kroz ovo došašće priprema fra Josip Vlašić, a plod su molitvenog i redovničkog zajedništva koje živi sa svojom samostanskom braćom – fra Darkom i fra Marinkom.

Fra Josip Vlašić je rođen 1978. godine u Sovićima, u BiH. Član je Hercegovačke franjevačke provincije. Fratar je od 2003. Za svećenika je zaređen 2007. Od 2006. do 2010. bio je na službi u samostanu i župi na Širokom Brijegu kao župni vikar, vjeroučitelj i duhovni asistent Franjevačke mladeži. Od 2010. do 2016. djelovao je u Mostaru: od 2010. do 2013. kao nacionalni i područni duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži i provincijski promicatelj zvanja, a od 2013. do 2016. kao župnik. Od 2010. do 2016. bio je duhovni asistent mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda u Mostaru. Od rujna 2016. je u Franjevačkom samostanu u Pazinu.

Iz Uvodnog pisma fra Josipa Vlašića…

Razmatranje znači vježbati um ozbiljnim razmišljanjem, kako kaže Thomas Merton. Meni se sviđa ta definicija. Zato je razmatranje pomalo zahtjevna i ozbiljna molitva. Ako želiš saznati nešto više o razmatranju, preporučujem ti da poslušaš duhovni nagovor o molitvi razmatranja, koji je fra Darko Tepert održao na našem regionalnom susretu u Međugorju ove godine.

Što je još važno? Želim ti svratiti pažnju na ove dvije stvari. Prva je vrijeme razmatranja. Potrudi se da za razmatranje svakodnevno odvojiš oko pola sata. Bolje više nego manje. Pronađi vrijeme kada ćeš moći razmatrati u miru i sabranosti. Bilo bi dobro da svaki dan to bude u isto vrijeme. Naravno, ovisit će to o realnim okolnostima tvoga života. Ako npr. radiš u trima smjenama, vjerojatno ćeš razmatranja morati prilagoditi svom tempu. Ali ako imaš koliko-toliko uredan dnevni ritam, nemoj dopustiti da tvoja neurednost upropasti i dovede u pitanje plodnost duhovnih vježbi. Važno je pronaći i mjesto za razmatranje. Možeš imati neki kutak u svom domu, a možeš se zaustaviti u nekoj crkvi ili čak poći u prirodu. Možda je najbolje učiniti to u tišini svoje sobe. Svraćam ti pozornost i na jutra. Ona su najbolje vrijeme za razmatranje. Jesi li hrabar ustati pola sata ranije? Tada je sve mirno. I ti si na početku dana miran. Upravo se u miru Gospodnjem lakše prepoznaje.

Želim ti nešto reći i o ustrajnosti. Bez nje nema uspjeha. Protiv tvoje ustrajnosti u ovim duhovnim vježbama bit će mnogo napasti. Činit će ti se da su vježbe gubljenje vremena, da ti one ne koriste, da se ne mijenjaš, da su teške, da nemaju smisla, da je pametnije činiti dobro drugima, da je neki drugi način molitve bolji, da ti već sve znaš, da za tebe nema nade, da moraš biti s drugima, da si previše umoran i tako dalje. Sve će to biti poticaj da odustaneš. Tri tjedna i nije veliko razdoblje koje ne bi mogao izdržati u vjernosti. Budi ustrajan! Ustrajni postižu ono što pametni ne uspijevaju! Budi ustrajan! To je put svetosti!

Eto, to bi bilo nekoliko poticajnih riječi dan uoči početka naših duhovnih vježbi. Cilj im je uvesti nas u otajstvo Božjeg života. Je li to velik cilj za nas smrtnike? Jest! Ali mi smo na to pozvani. Isus nas sâm uvlači u to otajstvo po Duhu Svetom kojega nam s Ocem daruje. Zato je naš poziv živjeti životom koji je s Isusom skriven u Bogu. Koja radost! Moj život je po Isusu već skriven u Bogu. Otkrijmo to i živimo iz toga! Neka te blagoslovi Gospodin, dragi prijatelju!

Pazinske fratre i njihove duhovne poticaje možete pratiti na internetskoj stranici.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja