Budi dio naše mreže

U Djelima apostolskim sveti Petar raspravlja o tome tko bi trebao zamijeniti Judu. Zatim počinje prolaziti kroz niz kriterija prije nego što se moli Bogu za vodstvo, u konačnici odabirući Matiju.

/ dz

Postojao je određeni skup kriterija koji su Matiju kvalificirali za sljedećeg apostola, piše Aleteia.  U Djelima apostolskim sveti Petar raspravlja o tome tko bi trebao zamijeniti Judu. Zatim počinje prolaziti kroz niz kriterija prije nego što se moli Bogu za vodstvo, u konačnici odabirući Matiju.

U homiliji svetog Ivana Zlatoustog, saznajemo da su postojali vrlo specifični zahtjevi koje je zamjena trebala ispuniti prije nego što su uopće razmatrani.

Živio je u našem društvu

Dakle, nastavlja, moramo birati između muškaraca koji su živjeli u našem društvu. Primijetite koliko je uporan da oni budu očevici. Iako bi Duh došao potvrditi izbor, Petar ovu prethodnu kvalifikaciju smatra najvažnijom. Oni koji su živjeli u našem društvu, nastavio je, sve vrijeme dok je Gospodin Isus dolazio i odlazio među nas. Misli na one koji su boravili s Isusom, a ne samo na one koji su bili njegovi učenici. Jer, naravno, od samog početka mnogi su ga slijedili.

Petru je bilo važno da zamjena bude netko tko je bio tamo s njima i tko je slično hodao s Isusom i učio izravno od njega.

Svjedok Isusova uskrsnuća

Do dana, dodao je Petar, kada je od nas preuzet – jedan od njih mora zajedno s nama postati svjedokom svog uskrsnuća. Nije rekao “svjedok ostatka svojih djela”, već samo svjedok uskrsnuća. Vjerojatnije je da bi taj svjedok mogao izjaviti da je i onaj tko je jeo i pio i bio razapet na križ također ustao iz mrtvih. Trebao je biti svjedok ne vremena prije ili poslije tog događaja i ne znakova i čudesa, već samog uskrsnuća. Ostalo se dogodilo prema općenitom priznanju, otvoreno; ali uskrsnuće se dogodilo tajno i to su znali samo ovi ljudi.

Biti svjedok Isusova uskrsnuća bila je važna kvalifikacija, posebno za mladu Crkvu koja je trebala uvjeravati druge da je Isus uskrsnuo iz mrtvih.

Trebali su jake vođe, one koji su čvrsto vjerovali u Isusa i koji bi mogli osobno potvrditi njegovo uskrsnuće iz iskustva.

Na kraju su izbor Matije prepustili Božjoj providnosti, ne oslanjajući se na vlastitu moć, a njega je Bog izabrao da zamijeni Judu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja