Budi dio naše mreže

Započinju duhovske e-Duhovne vježbe: Mnoge smo darove Duha Svetoga primili i mnoge od njih zapustili

Duhovne će vježbe trajati sedam dana, a počinju u nedjelju 24. svibnja i traju do svetkovine Duhova. E-Duhovne vježbe organiziraju pazinski fratri koji pozivaju da im se priključite. Izvadak iz duhovskih e-duhovnih vježbi moći ćete svakodnevno pratiti i na mrežnoj stranici Hrvatske katoličke mreže. Kroz razmatranja će vas voditi fra Marinko Klaić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovskih e-Duhovnih vježbi 2020. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Kao i uvijek na početku e-Duhovnih vježbi, pazinski su fratri uputili uvodno pismo koje prenosimo u cijelosti:

Dragi/a

Gospodin ti dao mir i dobro!

Evo nas pred svetkovinom silaska Duha Svetoga nad apostole i Mariju, Isusovu i našu majku. Sedam dana pred taj veliki dan želimo proći kroz ove e-duhovne vježbe i pripraviti put Gospodinu, Duhu Svetomu da se nastani u nama, da nas osposobi živjeti u punini naš kršćanski poziv. Duh Sveti je već nastanjen u nama i misao vodilja ovih vježbi jest ta da si posvijestimo njegovu prisutnost i djelotvornost u našem životu. Primili smo ga u svetim sakramentima i skupa s Crkvom zazivamo neprestano njegovu pomoć i zaštitu. On nam je obećan, On nam je darovan, On nam je branitelj, kako nas podsjeća Ivanovo evanđelje: »Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.« (Iv 14,26)

Kroz poslanice Apostola Pavla provlači se jedna zanimljiva duhovska nit u kojoj apostol ima potrebu neprestano podsjećati mladu kršćansku zajednicu da je Duh Božji doista nastanjen u njima, da su ga primili i ne smiju prestati biti svjesni Njegove prisutnosti. »I ne žalostite Duha Svetoga, Božjega, kojim ste opečaćeni za Dan otkupljenja!« (Ef 4,30) Zato ćemo kroz ovih sedam dana pratiti tu Pavlovu duhovsku nit i posvješćivati si Dar Božji koji nam je dan i po kojem nam je živjeti i koračati kroz ovaj svijet. Jer ako je mlada i karizmatična kršćanska zajednica u prvim desetljećima Crkve imala taj problem zaborava zapostavljanja duhovnog života i darova koje su primili, onda i mi još više moramo biti iskreni prema sebi i priznati isti problem. Osmim problema zaborava imamo priliku izraziti i želju da Duh Sveti probudi u nama svoju djelotvornost i darove koje smo primili i mnoge od njih zapustili.

Sestre klarise iz Zagreba prate nas svojom zagovornom molitvom, na čemu smo im osobito zahvalni

Vježbe su podijeljene u pet jednostavnih koraka. Najprije molitvena priprema koja je i najvažniji korak za uspješno razmatranje. Trebaš si dati vremena, umiriti svoje tijelo i sabrati misli, prepustiti se tišini i osluškivanju Duha Božjega koji je u tebi. Slijedi čitanje biblijskog teksta i predloženo razmatranje. Nakon predloženog razmatranja dobro je ostati u osobnom razmatranju jer ono može i treba biti puno osobnije i dublje od ovih nekoliko misli koje su ti na raspolaganju nakon čitanja. Nakon osobnog razmatranja uđi u završnu molitvu, prostor i vrijeme rezervirano za zahvalu, prošnje osobnih nakana ili možda samo vrijeme tišine i zajedništva s Bogom u jednostavnom međusobnom motrenju.

U svakoj je vježbi predložen jedan biblijski citat koji se od početka do kraja provlači kao misao vodilja toga dana i Riječ za razmatranje kroz dan, u poslu, odmoru, rekreaciji… Tu je rečenicu dobro upamtiti ili zapisati na vidljivo mjesto i često joj se vraćati. Mnoge od vas nije potrebno podsjećati da se za dobre i kvalitetne duhovne vježbe valja ispovjediti, ako je to moguće, sudjelovati svakodnevno ili više puta u tjednu na svetoj misi. Dobro je voditi svoj mali duhovni dnevnik, bilježiti ključne misli, nakane i odluke ako ih bude.

I na kraju, kao pripremu i uvod u duhovne vježbe zazovi Duha Svetoga himnom kojim ga Crkva zaziva stoljećima. Ako ovo uvodno pismo pročitaš danas prije 21h na večer, pozivamo te da na našem Facebook profilu pratiš uživo zaziv Duha Svetoga. To će biti lijepa prilika da ovo naše virtualno zajedništvo obogatimo još slikom i pjesmom. S vama su i za vas u molitvi kao i do sada, vaši pazinski fratri. A sestre klarise iz Zagreba prate nas svojom zagovornom molitvom, na čemu smo im osobito zahvalni.

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Himan Duhu Svetomu

O dođi, Stvorče, Duše Svet,
pohodi duše vjernika,
poteci višnjom milosti,
u grudi štono stvori ih.

Ti nazivaš se Tješitelj,
blagodat Boga Svevišnjeg,
studenac živi, ljubav, plam
i pomazanje duhovno!

Darova sedam razdaješ,
Ti, prste desne Očeve,
od vječnog Oca obećan,
Ti puniš usta besjedom!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
u nemoćima tjelesnim
potkrepljuj nas bez prestanka!

Dušmana od nas otjeraj
i postojani mir nam daj,
ispred nas idi, vodi nas,
da svakog zla se klonimo!

Daj Oca da upoznamo,
i Krista, Sina njegova,
i u Te Duha njihova,
da vjerujemo sveudilj!

Sva slava Ocu vječnomu,
i uskrslome Sinu mu,
sa Tješiteljem presvetim
nek bude sada i uvijeke. Amen.

– Pošalji Duha svojega i postat će. (Aleluja)
– I obnovit ćeš lice zemlje. (Aleluja)

Pomolimo se. Bože, koji si Svjetlošću Duha Svetoga poučio srca vjernih, daj da u tom istom Duhu što je pravo mislimo i njegovoj se utjehi vazda radujemo. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja