Budi dio naše mreže

Započele franjevačke e-duhovne vježbe, pročitajte uvodno pismo pazinskih fratara

Pred ovogodišnji blagdan sv. Franje pazinski su fratri pripremili duhovne vježbe u potpunosti usmjerene na molitvu i to na molitvu po uzoru na sv. Franju Asiškoga. Franjevačke e-duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz četiri koraka: pripremu, čitanje, razmatranje i molitvu. Poseban korak je "za sutra". Autor teksta razmatranja je fra Darko Tepert.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz franjevačkih e-duhovnih vježbi 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Kao i uvijek na početku e-Duhovnih vježbi, pazinski su fratri uputili uvodno pismo koje prenosimo u cijelosti:

Gospodin Ti dao svoj mir!

Danas počinju još jedne e-duhovne vježbe. Bit će to hod prema blagdanu sv. Franje od kojega ćemo nastojati učiti molitvi.

On nam stvarno može poslužiti kao uzor jer u njegovu životopisu, koji je napisao Toma Čelanski, piše kako se nije samo činilo da sv. Franjo svim svojim bićem moli, nego kao da se „sav pretvorio u molitvu“.

I ti ćeš promišljati o svojoj molitvi i pokušat ćeš se što više „pretvoriti u molitvu“. U tome će ti biti od pomoći različiti biblijski tekstovi, ali i životopisi sv. Franje koji predočuju kako su ljudi oko njega, osobito njegova braća franjevci, vidjeli njegovu molitvu.

Svakoga dana primit ćeš svoje dnevno razmatranje koje će se sastojati od nekoliko koraka.

Prvi korak bit će priprema. Nikad se ne može dovoljno naglasiti važnost toga prvoga koraka. U njemu pripremaš svoje srce za Božju riječ i postaješ plodno tlo u koje će ona biti zasijana. Stoga si rezerviraj dovoljno vremena u kojem ćeš nastojati samo biti pred Gospodinom i posvijestiti si njegovu prisutnost, jer on je taj koji će ti progovoriti.

Drugi je korak čitanje. Ponudit ćemo ti jedan odlomak iz Svetoga pisma koji na svoj način progovara o molitvi ili je primjer molitve. Čitaj ga polako i obrati pozornost na pojedinosti. Osobito se svaki puta pitaj: što mi ovaj tekst govori o molitvi? Kako može izgraditi moju molitvu?

Treći će korak biti razmatranje. U njemu ćeš primiti određene dodatne sadržaje koji mogu obogatiti tvoje osobno razmatranje, a onda i naputke kako dalje razmatrati.

Kao posljednji korak u ovom nizu bit će ti ponuđena molitva. Njome ćeš moći plodove svoga razmatranja donijeti pred Gospodina, zahvaliti mu ili ga tražiti pomoć.

Ova četiri koraka činit će tvoje redovito razmatranje. Ipak, dodat ćemo još jedan korak. Naš je savjet da taj korak ostaviš za kraj dana, možda neposredno prije spavanja. U njemu će biti ponuđen odlomak jednog od životopisa sv. Franje Asiškoga, koji će ti poslužiti kao priprema za sutrašnje razmatranje. Ovaj smo korak nazvali za sutra. Pokušaj poći na spavanje imajući na umu taj tekst i sjeti ga se prije početka sutrašnjega razmatranja. Već danas, na kraju ovoga uvodnoga pisma, nudimo ti tekst za sutra. Uz njega, tvoje će sutrašnje razmatranje biti plodnije.

Ovih sedam dana pokušaj voditi računa i o svome sakramentalnom životu. Duhovne vježbe ne sastoje se samo od razmatranja, nego i od slavljenja euharistije, ali i od slavljenja sakramenta pomirenja. Sveti Franjo je osobito častio euharistiju, a u blizini je uvijek htio imati i svećenika kod kojega bi se mogao ispovjediti. Stoga si predvidi kad ćeš se ovih dana ispovjediti, a pokušaj pokloniti i veću pozornost slavlju svete mise. Ako ti to inače nije običaj, pokušaj do 4. listopada na svetu misu poći svakoga dana.

Pokušaj ovih dana imati na umu da duhovne vježbe podrazumijevaju da se vježbaš cijeloga dana, a ne samo u trenucima razmatranja ili molitve. Vrati se više puta dnevno glavnim mislima svoga razmatranja ili sroči kratku molitvu koju ćeš kroz dan ponavljati.

Neka ti, kao i svetomu Franji, Gospodin postane Prijatelj s kojim ćeš se u duhovnim vježbama družiti, Zaručnik u kojega ćeš se zaljubiti, Učitelj kojega ćeš slijediti, Sudac i milosrdni Otac kojemu ćeš pohrliti u zagrljaj.

Neka tebe i sve nas zajedno u ovim e-duhovnim vježbama prati zagovor svetoga Franje!

A u nastavku ti nudimo odmah i tekst koji će te pripremiti za sutra. Ako je moguće, pročitaj ga pred kraj dana, možda prije spavanja. Prije čitanja kratko zazovi Duha Svetoga. Neka te on nadahnjuje i danas i do kraja ovih sedam dana.

Za sutra

Nedugo nakon smrti sv. Franje, jedan od njegove braće franjevaca, fra Toma Čelanski, napisao je nekoliko njegovih životopisa. Nekoliko sljedećih dana čitat ćemo odlomke iz njegovoga Drugog životopisa u kojima se govori o molitvenoj revnosti sv. Franje.

Toma Čelanski, Drugi životopis sv. Franje (2Čel 94)

Vrijeme, mjesto i njegov molitveni žar

Čovjek Božji Franjo, tijelom daleko od Gospodina, borio se za to da bi mu duh bio u nebu. Njega, koji je već postao sugrađanin anđela, od neba je dijelilo samo tijelo. Cijelom svojom dušom žeđao je za Kristom. Njemu je poklonio ne samo cijelo srce nego i tijelo.

Veličinu njegove molitve, koliko smo to očima vidjeli i koliko je to moguće ljudskim ušima predati, prikazujemo ukratko da bi je buduća pokoljenja nasljedovala. Sve je vrijeme pretvarao u svetu dokolicu, kad je u srce upijao mudrost, kako bi se činilo da nazaduje, ukoliko ne bi uvijek napredovao. Ako bi kada navaljivali svjetovnjaci svojim posjetima ili kakvi drugi poslovi, radije bi ih prekidao nego dovršavao, te se vraćao u svoju unutrašnjost. Svijet mu nije prijao pošto je bio kušao nebesku ugodnost. Božanske ga naslade učiniše veoma osjetljivim s obzirom na ljudsku grubost.

Uvijek je tragao za skrovitim mjestima, gdje bi se, ne samo duhom nego i pojedinim udovima, sa svojim Bogom sjedinjivao. Kad bi ga nenadano u javnosti zahvatila milost, kad bi ga pohodio Gospodin, da ne bi bio izvan ćelije, od plašta bi načinio ćelijicu. A ako bi kada bio bez plašta, da se ne bi »sakrivena mana« javno očitovala, lice bi prekrio rukavom. Uvijek bi ispred nazočnih nešto postavio da ne bi opazili »zaručnikov doticaj«, tako da je u tijesnoj lađi, nalazeći se među mnogima, molio neviđen. Kad mu ništa od ovoga nije bilo moguće ostvariti, svoje bi grudi pretvarao u hram. Njegov zanos bi odstranio uzdisaje i jecaje, teško uzdisanje i vanjski izraz lica uklonila bi uronjenost u Boga.

Ključne riječi:
franjevačke e-duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja