Budi dio naše mreže

"Ljudski život mora biti cijenjen i štićen bez ograničenja od časa začeća. Ljudskom biću moraju od prvog časa postojanja biti priznata osobna prava, među kojima i nepovredivo pravo svakog nedužnog bića na život." (KKC, br. 2270)

/ mdj

Institut Charlotte Lozier, istraživački i obrazovni institut objavio je izvješće koje se oslanja na nedavna znanstvena istraživanja o razvoju ljudskog fetusa. Ovdje je sažetak njihovih nalaza, a prenosi ga Aleteia.

1. Svi glavni organi su formirani. Do 15. tjedna trudnoće bubrezi filtriraju toksine, želudac i gušterača proizvode probavne enzime, a srce i živci su razvijeni. Pluća i dišni putevi također su na svom mjestu i razvijaju se.

2. Srce je već otkucalo otprilike 15.000.000 puta. Samo 22 dana nakon oplodnje srce počinje kucati.

3. Svaki prst se pomiče zasebno. U ovom trenutku trudnoće, fetus prstima istražuje okolinu.

4. Fetus radije siše lijevi ili desni palac. Moguće je i predvidjeti hoće li fetus biti dešnjak ili ljevak.

5. Cijelo tijelo reagira na dodir. Fetus ima tendenciju odmicanja od laganog dodira. Glava fetusa će se okrenuti prema predmetu koji ga dodiruje kao da se priprema za dojenje.

6. Fetus reagira na okus. U ovom trenutku trudnoće, fetus pokazuje neke osobne preferencije.

7. Moždane veze formirane u 15 tjednu trudnoće traju u odrasloj dobi. Neuroni počinju stvarati veze, koje se nazivaju sinapse, vrlo brzo nakon rođenja. Do odrasle dobi prosječni neuron ima 7000 sinaptičkih veza s drugim neuronima.

8. Fetus može osjećati bol. Iako, receptori za bol razvijaju se na koži između 10. i 17. tjedna.

10. Fetus je vježbao disanje tijekom šest tjedana. Do 13. tjedna trudnoće, fetus će napraviti mnogo pokreta disanja zaredom, uzimajući 2-3 sekunde između svakog udisaja.

11. Pokreti očiju lako se vide na UZV snimkama.  Brzi pokreti očiju, poput onih vidljivih tijekom spavanja, prvi put se otkrivaju oko 18. tjedna trudnoće.

12. Kada bi liječnik napravio rendgensku snimku u 15. tjednu, kostur fetusa bio bi vidljiv. Do 15. tjedna trudnoće, veći dio kostura nerođene bebe otvrdnuo je od hrskavice do kostiju.

13. Kirurzi su uspješno izveli operaciju na fetusima u 15 tjednu trudnoće. Fetalna kirurgija pokazala se uspješnom u liječenju sindroma transfuzije između blizanaca, rođenih srčanih mana i drugih poremećaja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja