Budi dio naše mreže

Ako vas straši ideja da mlađu djecu (ili čak tinejdžere) dovedete na klanjanje pred Presvetim ili čak da se pomolite pred kapelicom onda uzmite k srcu da mnogi roditelji već vode svoju djecu na euharistijsko klanjanje i da je to itekako moguće primjereno izvesti.

/ dz

Ako vas straši ideja da mlađu djecu (ili čak tinejdžere) dovedete u tihu kapelu euharistijskog klanjanja ili čak da nakratko zastanete pred crkvom i pomolie se, onda uzmite k srcu da mnogi roditelji već vode svoju djecu na euharistijsko klanjanje, prenosi Kimberly Fries  s portala Teaching Catholic Kids. Ona kaže da njezin suprug redovito dovodi njihovu petogodišnju kćer na euharistijsko klanjanje.

To je ozbiljan vrhunac njezinog tjedna! Ona i njezin suprug čak dovode svoju trogodišnju kćer, koja “zna što treba učiniti”, čak i ako ne može ostati predugo.

Euharistijsko klanjanje praksa je molitve pred Isusom u obliku euharistijske hostije. Isus može biti izložen u posebnoj posudi poznatoj kao monstranca ili u tabernakulu. (Tabernakul je mjesto na kojem se drže euharistijske hostije nakon misnog slavlja; to je naznačeno svjetlom ili svijećom.) Mnoge veće katoličke zajednice organiziraju trajno (danonoćno) klanjanje pred Presvetim u posebnoj kapeli koja je otvorena za javnost. Ponekad se u župama održava ograničenije vrijeme euharistijskog klanjanja (poput pobožnosti od četrdeset sati), posebno tijekom svetih godišnjih doba.

Euharistijsko klanjanje može biti i jednostavno poput sunčanja,  samo sjedenje i upijanje Božje ljubavi u Isusovoj prisutnosti.

Tamo gdje je dostupno trajno euharistijsko klanjanje, pojedinci se pozivaju da se prijave na redoviti sat klanjanja da Isus u Presvetom oltarskom sakramentu ne ostane sam. Međutim, klanjanje je također otvoreno za svakoga tko želi doći i provesti vrijeme u prisutnosti Presvetog Sakramenta. Ljudi se mole na sve moguće načine tijekom euharistijskog klanjanja. Meditativna molitva, kontemplativna molitva i tihi razgovor s Isusom uobičajena su praksa, kao i izgovaranje krunice. Neki pjevaju hvalospjeve, dok drugi pišu u molitveni dnevnik ili donose sveto štivo.

Mlađa djeca (u dobi od 3 do 6 godina)

Podsjećajući na Isusovu zapovijed da “pustite dječicu da mi dođu” (Matej 19:14), mnogi roditelji dovode čak i vrlo malu djecu, uključujući dojenčad i malu djecu, na euharistijsko klanjanje. Budući da mala djeca možda odvraćaju pažnju drugih ljudi, obratite se svom župniku ili osobi odgovornoj za organiziranje sati klanjanja je li ta praksa općenito prihvaćena u vašoj župi. Izbjegavajte unošenje hrane ili bučnih igračaka u kapelu za adoraciju; međutim, možete ponijeti vjerske slikovnice ili bojice i listove za bojanje. Ako imate dovoljno sreće da imate kapelu za sebe, svoju djecu možete voditi u modificiranoj verziji krunice ili u pjevanju vjerskih pjesama.

Starija djeca i tinejdžeri (stariji od 7 godina)

Papa Benedikt XVI. Preporučio je da se djecu nauči cijeniti provođenje vremena u nazočnosti Presvetog kao dio njihove pripreme za prvu pričest (Sacramentum Caritatis,67). Evo nekoliko savjeta za upoznavanje djece s ovom praksom:

Učite svoju djecu o stvarnoj prisutnosti Krista u euharistiji. Katekizam Katoličke Crkve u brojevima 1373-1381. govori posebno o tome. Redovito vodite djecu na misu. Proslava euharistijskie liturgije “izvor je i vrhunac kršćanskog života” ( Katekizam 1324). IZ mise proizlazi i euharistijsko klanjanje. Napravite znak križa i poklonite se s djecom ispred tabernakula. Neka vaši prvi posjeti Presvetom Sakramentu budu kratki, recimo desetak minuta. Ako euharistijsko klanjanje postane redovita praksa za vašu obitelj, možete postupno povećavati vrijeme. Dajte svojoj djeci krunicu, dječji molitvenik ili časopis za zapisivanje njihovih molitava Isusu. Učite djecu da poštovanje euharistije ne završava u kapelici za klanjanje. Euharistija nas uključuje u Kristovo tijelo i jača da nastavimo Isusovu misiju u svijetu, posebno među siromašnima.

Zašto euharistijsko klanjanje?

U svojoj ljubavi Bog želi biti što bliže nama; to je razlog zašto se on utjelovio – tijelo i krv – u Isusu. Ali čak i dok se pripremao da nas ostavi u tom obliku, želio je i dalje ostati fizički, prisno prisutan s nama, pa nam je dao euharistiju

Točke razgovora: Zašto euharistijsko klanjanje? Djeca, ali i neki odrasli mogu se zapitati zašto katolici prakticiraju pobožnost klanjanju pred Presvetim; uostalom, nije li Bog prisutan uvijek i svugdje? Iako je istina da se možemo moliti Bogu bilo gdje, Euharistija ima privilegirano mjesto u kršćanskom štovanju jer je u njoj Krist u potpunosti prisutan: tijelo i krv, duša i božanstvo (Katekizam, 1374). Zamislite to ovako:  (Katekizam, 1380). Upravo euharistijom postajemo Tijelo Kristovo, Crkva, nastavljajući tako njegovu fizičku prisutnost i njegovo poslanje u svijetu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja