Budi dio naše mreže

Ovi biblijski stihovi o prijateljstvu pokazuju nam što je važno u našim odnosima s Bogom i jedni s drugima. Kristov odnos s čovječanstvom revolucionaran jer je ponudio radikalan novi model pristupa Bogu kroz prijateljstvo.

/ dz

Ovi biblijski stihovi o prijateljstvu pokazuju nam što je važno u našim odnosima s Bogom i jedni s drugima.

Današnje čitanje Evanđelja podsjeća nas na to koliko je zapravo Kristov odnos s čovječanstvom revolucionaran. Ponudio nam je radikalan novi model pristupa Bogu kroz prijateljstvo. Razumijevanje duhovne uloge prijateljstva uvelike utječe na to kako prakticiramo svoju vjeru. Većina drevnih kultura vjerovala je u mnoge bogove koji su u nekakvoj u interakciji s ljudima. Vjerovalo se da su ti pogani bogovi prihvaćali žrtve od ljudi, nanosili im pustoš, izigravali ljude, pa čak i povremeno općili s ljudima. Ali prijateljstvo između Boga i ljudi? Nikada!

Imajući ovu povijest na umu, Kristove riječi u današnjem Evanđelju nude šokantan kontrast. Isus kaže:

“Rekao sam vam ovo da moja radost bude u vama i vaša radost bude potpuna. Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas. Nitko nema veće ljubavi od ove, da tko položi život za svoje prijatelje. Vi ste moji prijatelji ako činite ono što vam zapovijedam. Više vas ne zovem robovima, jer rob ne zna što radi njegov gospodar. Vas sam nazvao prijateljima jer sam vam rekao sve što sam čuo od svog Oca”. (Iv 15, 9-17)

“Vi ste moji prijatelji.” Ova je stvarnost dovoljna da nas spusti na koljena, znajući da se prijestolju Uzvišenog možemo približiti sigurni u brižnu ljubav.

Naše prijateljstvo s Bogom najvažniji je i najiskreniji odnos u našem životu, ali duhovna važnost prijateljstva širi se i izvan našeg odnosa s Bogom. Čovjek je stvoren za zajednicu, a okupljanje s drugima presudno je za našu praktičnu vjere i rast u krjepostima.

Poput samog križa, koji se proteže i okomito i vodoravno, prijateljstvo s Bogom iznad nas prirodno se proteže i na one oko nas. Zaista, često u tim odnosima s drugim ljudima vidimo istinske učinke prijateljstva s Bogom: „Što god ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće, učinili ste meni“ (Matej 25, 40).

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja