Budi dio naše mreže

Treći dan e-duhovnih vježbi: Bog saveza

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za advent 2018. Ako želite primati cjeloviti tekst razmatranja, prijavite se i tijekom došašća na linku: https://eduhovnevjezbe.hr/vjezbe/10 Autor teksta razmatranja je fra Josip Vlašić.

/ tp

Poticaj za razmatranje

Kad promišljamo o savezu između Boga i njegova naroda, važno je uočiti da uvijek Bog ima inicijativu: „Ja ću s vama sklopiti savez!“ – veli Gospodin. Poznato nam je da je Bog sklopio savez s Noom i Abrahamom, ali je središnji savez onaj sklopljen na Sinaju u kojemu je Mojsije bio posrednik između Gospodina i naroda. Biblija nam kazuje da su u određenim povijesnim trenutcima Izraelci imali potrebu obnavljati taj savez. Na to su osobito pozivali proroci kada bi ohladila ljubav prema Gospodinu, tj. kada Izabrani narod ne bi bio vjeran svojim obećanjima i time ranjavao savez sklopljen s Gospodinom.

Bog je uvijek ostao vjeran svome savezu. Čovjek je onaj koji ga je iznevjerio. Zato Bog traži čovjeka. Sjetimo se kako je tražio Adama koji se nakon pada u grijeh sakrio od Gospodina: „Adame, gdje si?“ (Post 3,9). Bog traži čovjeka koji je iznevjerio savez i želi ga obnoviti. On želi savez vječan. Vrhunac Božje potrage za čovjekom i savršenstvo saveza između Boga i čovjeka dogodilo se u Isusu Kristu. Sâm Bog je postao čovjekom da bi potražio i spasio ono što je bilo izgubljeno. To je novi savez sklopljen u Kristovoj krvi: „(Isus) uze čašu, zahvali i dade im govoreći: ‘Pijte iz nje svi! Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha’“ (Mt 26,28). Plod saveza koji je Bog u svome sinu Isusu Kristu sklopio s čovječanstvom jest oproštenje grijeha i stvaranje novog naroda koji okuplja čitavo čovječanstvo.

Pitanja za razmatranje

Bog želi s tobom biti u savezu. Stvorio te je i želi tvoje zajedništvo. Jesi li svjestan toga? Važan si Bogu. Žudi za tobom. Sveti Ignacije Antiohijski pisao je da u sebi čuje zov: „Dođi Ocu!“ Čuješ li i ti u sebi Božju čežnju za tobom? Neposlušnost Bogu i njegovim zapovijedima čine da naš savez s Gospodinom puca. Isus je ostavio sredstvo pomirenja kojim se obnavlja naš savez s njim. To je sveta ispovijed. Shvaćaš li taj sakrament kao obnovu saveza ili tek kao taksativno nabrajanje grijeha i primanje odrješenja? Promotri taj sakrament kao sakrament obnavljanja svog saveza s Gospodinom. Ima li boljeg načina da se vratiš Bogu s unutarnjim obećanjem koje su Izraelci izrekli pred Mojsijem: „Vršit ću sve što je Gospodin naredio“ (usp. Izl 19,8).

Molitva

Bože ljubavi, ti si Bog nebesa, ali si i Bog koji želi zajedništvo s čovjekom. Tvoja blizina je dar i savez je tvoja ponuda čovjeku. Hvala ti za saveze koje si od postanka svijeta sklapao s ljudima. Hvala ti što si i sa mnom u sakramentu krštenja sklopio savez. Po tom savezu uronjen sam u tvoj božanski život i preporođen za nebesko kraljevstvo. Hvala ti što u svakoj svetoj misi, po primanju Presvetog Tijela i Krvi Kristove, imam priliku na opipljiv način obnoviti svoj savez s tobom. To je savez vječan, savez u Krvi Jaganjca Božjega. U ovom savezu ne osjećam se zarobljenim nego upravo suprotno: po njemu sam uveden u slobodu. Sada te, Gospodine, ponovno izabirem za svog životnog saveznika. Želim živjeti s tobom i od tebe. Ja sam tvoj, Gospodine, i ti si moj. Sada i u vječnosti tako neka bude. Amen.

Pazinske fratre i njihove duhovne poticaje možete pratiti na internetskoj stranici.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja