Budi dio naše mreže

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za advent 2018. Ako želite primati cjeloviti tekst razmatranja, prijavite se i tijekom došašća na linku: https://eduhovnevjezbe.hr/vjezbe/10 Autor teksta razmatranja je fra Josip Vlašić.

/ tp

Drugi tjedan duhovnih vježbi pozvan si detaljnije razmatrati o samom sebi. Neka te to ne straši. Smiješ se baviti sobom. Smiješ ući u otajstvo svog osobnog života. Bog nema ništa protiv toga. U ovom molitvenom susretu pozvan si prepoznati da su tvoji temelji u Bogu. Neka te Duh Sveti uvede u to iskustvo…

Poticaj za razmatranje

Tko si ti? Što bi odgovorio na ovo pitanje? Kako bi izrekao sebe? Bi li rekao svoje ime i prezime, datum rođenja i ono čime se baviš? Zar te to određuje? Zar si to ti? Bi li tomu možda dodao imena svojih roditelja i mjesto gdje živiš? Misliš li da bi to bilo potpunije predstavljanje? Ili bi možda odgovor potražio u nabrajanju svojih postignuća: završetka škole ili fakulteta, profesionalnog usmjerenja, bračnog statusa i broja djece? Jesi li to ti? Ili bi možda rekao da si ti onaj koji od rođenja trpi određenu fizičku bol ili čak neki tjelesni nedostatak? Jesi li to ti? Nije pitanje koliko godina imaš i čime se baviš, nije pitanje jesi li zdrav ili bolestan, oženjen ili samac. Pitanje je: tko si ti! To je temeljno i najljepše pitanje tvoga života. Ti nisi ono čime se baviš. Nisi ono što te boli. Ne definiraju te tvoji roditelji i tvoja narodnost.

Ti si tajna. Ti si original. Jedinstven i neponovljiv. Nitko nije kao ti. Ama baš nitko! Nitko nema takav „genetski otisak“ kao ti, isto kao što nitko nema otisak prsta kao što je tvoj. Tvoja povijest samo je tvoja. Tvoj život nije kopija. Otkud si se pojavio u svijetu? Da, roditelji su te rodili, ali ti si svojim roditeljima dar. Tvoji korijeni su negdje drugdje. „Dani su mi određeni dok još ne bješe ni jednoga“ (Ps 139,16). Bog te je želio: „Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih“ (Jer 1,5). On te je želio, ne roditelji. Roditelji su željeli dijete, a dobili su tebe. Dobili su osobu. Bog im je dao tebe! On je u tebe prilikom tvog začeća udahnuo besmrtnu dušu. Zato si bogoobličan, stvoren na Božju sliku. To si ti.

Moli

Bože, hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što sam ja, tvoje djelo, predivan. Smijem ti ovo reći za sebe! Ako bih to rekao drugima, smijali bi mi se. Ali ionako nije bitno što drugi o meni misle. Ja ne vrijedim onoliko koliko vrijedim u očima drugih ljudi. Možda me mogu podcijeniti ili precijeniti. Vrijedim onoliko koliko vrijedim u tvojim očima, Bože. A vrijedim beskrajno! Tebi sam dragocjen! Tvoj sam i to mi je dovoljno. Hvala ti!

Samo za hrabre

Tanka je granica između dobrog i potrebnog samopouzdanja i pretjeranog sebeljublja. Bdij nad tom granicom. Krepost je uvijek u sredini. Ni previše ni premalo nije dobro. Mjera je važna. S jedne strane je tjeskoba i potištenost, a s druge samodopadnost i taština. Kako ti stojiš s time? Dovedi se u dobru mjeru! Sjeti se kako čine gitaristi prije svog nastupa: žice na svom instrumentu zategnu ili opuste. Ako nisu zategnute, ne daju lijep zvuk. Ako su previše zategnute, također. Tako je i s nama. Ako sebe previše ljubim, ne dajem lijepu melodiju svome životu ni suživotu s drugima. Ali ako sebe ne ljubim dovoljno, melodija moga života nije lijepa i ne mogu se uklopiti u orkestar života. Potrudi se uskladiti!

Pazinske fratre i njihove duhovne poticaje možete pratiti na internetskoj stranici.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja