Budi dio naše mreže

Uoči Bogojavljenja u Katoličkoj Crkvi tradicionalno se blagoslivlja voda obredom koji je vezan uz krštenje Isusovo i sakrament krštenja uopće. Blagoslovljena voda spomen je na Božja djela i poziv na čistoću koju smo primili po krštenju.

/ at

Obred blagoslova vode koji je vezan uz krštenje Isusovo i sakrament krštenja uopće, obnovljen je po načelima konstitucije Drugog vatikanskog koncila “Sacrosanctum Concilium” i uvršten u novi Red blagoslova. Blagoslovljena voda spomen je na Božja djela i poziv na čistoću koju smo primili po krštenju. Blagosloviti sol i vodu može zaređeni svećenik snagom svoje službe.

Iz Svetog pisma za ovu prigodu predviđeno je poglavlje iz Matejevog evanđelja: Isus iz Nazareta prima krštenje u Jordanu. (Mt 1,7-11). Osim toga, čita se i psalam s pripjevom: Gospodin nad vodama stoluje. (Ps 29/28). Slavi li se misa prije 1. večernje Bogojavljenja, ponuđeno je: Iz smrti smo prešli u život jer ljubimo braću (Iv 3,11-21), pripjevni psalam 100(99) i pripjev: Kliči gospodinu sva zemljo, zatim evanđelje Iv 1,43-51: Ti si Sin Božji, Kralj Izraelov!

Blagoslovom vode sjećamo se Krista i sakramenta krsta po kojem smo se preporodili iz vode i Duha Svetoga.

„Blagoslovljen budi, Gospodine, Bože svemogući! Ti si se u Kristu udostojao blagosloviti nas živom vodom našega spasenja i iznutra nas obnoviti. Dok se služimo ili zaštićujemo škropljenjem ove vode, obnavljaj nam mladost duše da snagom Duha Svetoga neprestano hodimo u novini života. Po Kristu Gospodinu Našem. Amen“, blagoslovna je molitva kou svećenik izriče nad vodom, a blagoslivljajući vodu moli: „Svemogući vječni Bože! Tvoj je Sin krštenjem u Jordanu posvetio vodu za službu spasenja. Po škropljenju ove vode blagoslovi  svoj narod.Neka mu ona bude spomen krsne obnove i otkupljenja svega stvorenoga, da ustraje u tvojoj milosti, živi po zakonu tvoga kraljevstva i postigne život vječni. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.“

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja