Budi dio naše mreže

Pročitajte savjete sv. Benedikta o brizi bolesnih i kako se ponašati u teška vremena, a koji su vrlo korisni i danas.

/ im

Na benediktinskom fakultetu u Kansasu nose se s novim problemima s kojima je svijet suočen zbog pojave bolesti uzrokovane koronavirusom. Zbog toga što su neki studenti pozitivni na COVID-19, a neki primorani na samoizolaciju, fakultet je odlučio kako im treba jedan novi tim, odnosno odjel za karantenu.

Bolesni moraju biti na prvom mjestu i potrebna im je posebna njega, a oni sami neka napuste mentalitet žrtve i budu strpljivi.

Odjel se brine da studenti dobiju što im treba i da nisu ostavljeni sami, a jedan član ovog novog odjela, kako prenosi Aleteia, predložio je da se nazovu “RB 36”. Naziv je zapravo skraćenica od Rule of St. Benedictchapter 36, odnosno hrv. Pravilo sv. Benediktaodlomak 36. Taj odlomak cijeli je posvećen služenju bolesnoj braći, a Benedikt u njemu daje sjajne savjete.

“Prije svega i nadasve valja se brinuti za bolesnike i dvoriti ih zaista kao Krista. On je, naime, rekao: Bijah bolestan i pohodiste me; i: Što god učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste. No i bolesnici moraju misliti da ih dvore Bogu na čast i ne smiju braću koja im služe žalostiti suvišnim zahtjevima. I takvi se ipak imaju strpljivo podnositi, jer se po njima dobiva obilnija nagrada (…) Za bolesnu braću valjda odrediti posebnu prostoriju, i neka ih poslužuje bogobojazan, ljubezan i skrban bolničar”, piše među ostalim sv. Benedikt u 36. poglavlju pravilnika.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja