Budi dio naše mreže

Sveta Elizabeth Ann Seton- svetica za obraćenike

Fascinirana liturgijom Crkve i Isusovom stvarnom prisutnošću, predana protestantkinja koja je otišla u Italiju vratila se u Ameriku s novim, katoličkim srcem.

/ dz

Zamislite patnju 29-godišnje američke udovice koja se vraća kući iz Italije, upravo pokopavši supruga, piše Michael R. Heinlein s portala Simply Catholic. Ispod boli, nije mogla pretpostaviti da je to, nevjerojatno, sastavni dio Božjeg plana. Njoj tada nepoznata, sveta Elizabeta Ann Seton bila je na putu da postane prva kanonizirana svetica rođena na američkom tlu. Kći liječnika, rođena u New Yorku 1774. godine, trogodišnja Elizabeth bila je upoznata s ranom patnjom majčine smrti. Udala se za bogatog uvoznika Williama Setona 1794. godine i zajedno su dobili petero djece. Stres zbog bankrota njegova posla 1802. pogoršao je postojeću tuberkulozu Williama Setona, a liječnici su propisali talijansku klimu. Elizabeth ga nije napustila sve do njegove smrti u talijanskoj karanteni dva dana nakon Božića 1803. Par je prvotno planirao ostati s njegovim poslovnim partnerima u Italiji, a mlada udovica uživala je u njihovom gostoprimstvu sve dok se nije mogla vratiti u Ameriku.

Kuća obitelji Filicchi imala je privatnu kapelu i tu je Elizabeth imala prvo iskustvo katoličanstva. Njezin je život zauvijek promijenjen.

Fascinirana liturgijom Crkve i Kristovom stvarnom prisutnošću, predana protestantkinja koja je otišla u Italiju uskoro će se vratiti u Ameriku s katoličkim srcem.

Antonio Filicchi pomogao je Setoni neformalno započeti njezino proučavanje Vjere na putovanju do New Yorka.

Njezin prelazak na katoličanstvo donijelo joj je mnoge poteškoće. Neprijateljstvo njezine obitelji bio je samo početak njezinih patnji u antikatoličkom New Yorku. Seton se ispovijedala i primila svoju prvu svetu pričest u ožujku 1805. u crkvi Svetog Petra u ulici Barclay, najstarijoj gradskoj župi. Kao žrtva predrasuda, Seton je imala problema s pronalaženjem stabilnog posla za svoju obitelj i hrvala se oko toga što učiniti.

Bog je dao odgovor kad je Seton pozvao u Maryland sulpicijski otac William DuBourg, koji je zanimljivo, kao biskup teritorija Louisiane, radio sa St. Rose Philippine Duchesne. U katoličkoj državi Maryland, Seton bi osnovao školu i osnovao vjerski red. Prvo predavanje u Baltimoreu godinu dana, Seton je 1809. izrekla redovničke zavjete u nazočnosti prvog američkog biskupa Johna Carrolla. Utemeljiteljici prvog vjerskog reda uspostavljenog u Sjedinjenim Državama dao je naslov “Majka Seton”. Sestre milosrdnice sv. Josipa živjele su pravilo kćeri milosrđa sv. Vinka Paulskog s nekoliko preinaka od Carroll kako bi osigurale majci s djecom ulazak u novi red.

Osnivanje besplatne škole za siromašne djevojke u blizini Emmitsburga u saveznoj državi Maryland pokazalo se zastrašujućim, ali ne i nemogućim zadatkom majke Seton.

Uz vodstvo i pomoć Sulpicijskog oca Jeana Duboisa – budućeg biskupa New Yorka koji je zaredio sv. Ivana Neumanna – Seton je sa svojim sestrama otvorila Besplatnu školu svetog Josipa 1810. godine i zbog toga je zapamćena kao majka katoličkog obrazovanja u Ujedinjenim državama.

Setonino povjerenje u Boga bilo je nesmrtonosno, iako je testirano u njezinim posljednjim godinama na surovoj granici Marylanda, pogotovo kad su dvije kćeri umrle od tuberkuloze do 1816. Ustrajavajući u vjeri do kraja, Seton je poticala one u blizini svoje smrtne postelje: “Budite djeca Crkve.” Umrla je od tuberkuloze u dobi od 46 godina 4. siječnja 1821.

Setonov duhovni upravitelj, sulpicijski otac Simon Bruté, koji je i sam bio kandidat za sveca, pamtio ju je govoreći: „O, takva majka! Takva vjera i ljubav! Takav istinski duh molitve, istinske poniznosti, istinskog samoodricanja u svima, istinske ljubavi prema svima! “

Foto: Elizabeth Ann Seton s djecom/ YouTube

Setonov život voljene žene i majke, vjerne učiteljice i svete posvećene žene ostavlja trajan primjer. Blaženi papa Pavao VI. oslobodio se tada nužnog četvrtog čuda potrebnog za svetost i proglasio je svetim 1975. godine, potičući Amerikance: „Radujte se zbog svoje slavne kćeri. Budi ponosni na nju i znajte kako sačuvati njezino plodno naslijeđe. ”

Njezin blagdan je 4. siječnja.

Ključne riječi:
Sveta Elizabeth Ann Seton

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja