Budi dio naše mreže

Susreti za žene u Hrnetiću: Obitelj je prvotno mjesto služenja u ljubavi, a profesionalno okruženje prostor misijskog djelovanja

"Danas možemo govoriti o društvu koje se nalazi na rubu živaca. Uvijek smo na neki način spremni planuti na drugu osobu, a to je zapravo gubitak za nas i naše bližnje. Zato je od važnosti naučiti kako sačuvati mir, oprostiti i komunicirati u profesionalnom ili privatnom okruženju", naglasio je don Filip Pavlović za Hrvatsku katoličku mrežu.

/ Filip Ećimović

Program formativnih susreta za žene pokrenut je u karlovačkoj župi sv. Martina biskupa u Hrnetiću o čemu smo razgovarali sa župnikom don Filipom Pavlovićem.

Don Filip je rekao kako su dojmovi polaznica formativnog susreta odlični i poticajni zbog teme prvog susreta “Kultura oprosta” koja predstavlja i temelj cjelokupnog projekta.

“Danas možemo govoriti o društvu koje se nalazi na rubu živaca. Uvijek smo na neki način spremni planuti na drugu osobu, a to je zapravo gubitak za nas i naše bližnje. Zato je od važnosti naučiti kako sačuvati mir, oprostiti i komunicirati u profesionalnom ili privatnom okruženju”, naglasio je don Filip.

Ovdje nije riječ o zatvorenoj grupi muževa ili žena, ugađanja egu i sebičnog rada za dobrobit pojedinaca.

Formativni susret za žene u Hrnetiću / Foto: župa sv. Martina biskupa

Nakon što su prije godinu dana u dvorani pastoralnog centra Hrvatskih mučenika započeli formativni susreti za muževe, u subotu je otpočeo novi ciklus programa posvećen profesionalnom, vjerskom te osobnom razvoju žena iznad 35 godina.

“Posljedica je to promjene u obiteljskom životu kojoj su žene svjedočile promatrajući postupke svojih muževa. Ovdje nije riječ o zatvorenoj grupi muževa ili žena, ugađanja egu, sebičnog rada za dobrobit pojedinaca”, istaknuo je naš sugovornik.

Jedan od plodova kojima je program urodio za muškarce je sedmodnevno klanjanje pred Presvetim i čitanje Svetog pisma. U sedam dana i noći muškarci pročitaju cijelu Bibliju uz redoviti svakodnevni raspored čitanja Svetog pisma kao važne komponente duhovnog rasta. Taj poziv su prepoznali u svojim srcima na formativnim susretima za muževe.

Žena prvo mora prihvatiti sebe i svoju bližnje kao Božji dar.

“Pilot projekt formativnih susreta za žene neće ponavljati teme koje su muškarci prolazili na način kako su ih prolazili. Vjerujem da će se upravo kroz njihov pogled na svijet koji im je darovan od Boga, razviti i prepoznati poziv kako će djelovati u zajednici i obiteljima”, kazao je don Filip.

Niz predavanja vezan uz osobni, vjerski i profesionalan razvoj, za prvotni cilj ima prihvaćanje. “Žena prvo mora prihvatiti sebe i svoju bližnje kao Božji dar”, naglasio je hrnetički župnik i dodao da je obitelj prvotno mjesto služenja u ljubavi, a profesionalno okruženje prostor misijskog djelovanja.

Formativni susret za žene u Hrnetiću / Foto: župa sv. Martina biskupa

U projekt se izvrsno uklopila provincijalka sestara Uršulinki s. Ksenija Leko koja vodi susrete na koje trenutno dolazi 35 žena. Temelj susreta za žene u tekućoj pastoralnoj godini je ‘Kultura oprosta’ koja vodi do ‘kulture mira’ i ‘kulture ljubavi’, kao preduvjeta za skladan te napredan obiteljski i društveni život.

Naš sugovornik govorio je i o plodovima koje očekuje od ovog projekta te naglasio je da je za ženu poziv uvijek odgojna dimenzija.

“Želja mi je da kroz ovo iskustvo rada s muževima i ženama osmislimo program koji će na razini dekanata biti ponuđen roditeljima prvopričesnika i krizmanika. Imamo iskustvo da roditelji dok se djeca pripremaju za jedan od sakramenta, dođu eventualno na jedan ili dva roditeljska sastanka tijekom cijele godine. Nemamo iskustvo da priprema člana obitelji za sakrament bude preobražavajući trenutak za cijelu obitelj. Takvi događaji trebaju biti iskustvo za cijelu obitelj i poziv da svi obnove svoju vjeru u Isusa Krista”, zaključio je don Filip.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja