Budi dio naše mreže

Kada si zadnji put pobijedio sebe? Subota prvog tjedna e-Duhovnih vježbi

Duhovske e-Duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz pet koraka: pripremu, čitanje, osluškivanje, produbljivanje i molitvu. Autor teksta razmatranja je fra Josip Vlašić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za Duhove 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-Duhovne vježbe za Android i iOS.

UZDRŽLJIVOST

Uvod

Posljednji plod Duha Svetoga je uzdržljivost. Grčka riječ za ovaj plod je egkrateia, a doslovno znači da imamo moć vladanja sobom. Na latinski je prevedena riječju continentia koja označava cjelovitost, čvrstoću i oblik. U kršćanskoj tradiciji riječ continentia koristi se i za spolnu čistoću, uzdržljivost. S ovim plodom zaokružit ćemo niz razmatranja o plodovima Duha Svetoga.

Pripravi se

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Gospodine Isuse, ti si nam obećao poslati Duha Branitelja koji će biti s nama i dozivati nam u pamet sve što si nam govorio. Ispuni na meni svoje obećanje. Neka me cijeloga obuzme i moj život neka prožme sila Duha Svetoga. On neka me poučava i vodi, neka me prosvjetljuje i na dobro nadahnjuje. Amen.

Čitaj

Iz Prve poslanice Korinćanima (1 Kor 6,9-20)

„Zar ne znate da nepravednici neće baštiniti kraljevstva Božjega? Ne varajte se! Ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni mekoputnici, ni muškoložnici, ni kradljivci, ni lakomci, ni pijanice, ni psovači, ni razbojnici neće baštiniti kraljevstva Božjega. To, evo, bijahu neki od vas, ali oprali ste se, ali posvetili ste se, ali opravdali ste se u imenu Gospodina našega Isusa Krista i u Duhu Boga našega.

„Sve mi je dopušteno!“ Ali – sve ne koristi. „Sve mi je dopušteno!“ Ali – neću da mnome išta vlada. „Jela trbuhu, a trbuh jelima; Bog će i jedno i drugo uništiti.“ Ali ne tijelo bludnosti, nego Gospodinu, i Gospodin tijelu! Ta Bog koji je Gospodina uskrisio i nas će uskrisiti snagom njegovom. Ne znate li da su tijela vaša udovi Kristovi? Hoću li dakle uzeti udove Kristove i učiniti ih udovima bludničinim? Nipošto! Ili zar ne znate: tko uz bludnicu prione, jedno je tijelo? Jer veli se: Bit će njih dvoje jedno tijelo. A tko prione uz Gospodina, jedan je duh. Bježite od bludnosti! Svaki grijeh koji učini čovjek, izvan tijela je, a bludnik griješi protiv svojega tijela. Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji. Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga u tijelu svojem!“

Osluškuj

Pavao podsjeća Korinćane da su neki od njih prije bili robovi svojih strasti, ali su se oprali i posvetili u Isusu i Duhu Svetomu. Jesi li ti rob nečega?

Možeš li reći da si gospodar u „svojoj kući“? Vladaš li sobom? Ili možda osjećaš da tobom nešto vlada?

Ono što nije cjelovito, kaže se da je nepotpuno. Kada pogledaš svoj život, prepoznaješ li da ti nešto nedostaje kako bi bio cjelovit, potpun? Što je to? Ima li nešto što uvijek iznova lomi tvoju cjelovitost?

Pavao ima potrebu upozoriti na neurednu seksualnost u Korintu. Spolnost je najsnažnija strast u čovjeku, ali čovjek je onaj koji njome upravlja. Uspijevaš li ti lijepo vladati tom strašću? Živiš li svoju spolnost na svet način?

Kada si zadnji put pobijedio sebe? Kada si zadnji put sebi rekao „ne“? Kako stojiš s uzdržljivošću? Nemoj uzdržljivost misliti isključivo kao uzdržljivost u vladanju spolnim nagonom. Uzdržljivost misli i kao izazov svim drugim tvojim moćima (govorenje, mišljenje, jedenje, pijenje, napredovanje…).

Produbljuj

Ulomak nad kojim smo razmatrali donosi nam Pavlov osvrt na mišljenje nekih Korinćana koji su tvrdili da su slobodni činiti sve što žele. Pavao im to nije zanijekao, ali ih je otvorio drugoj dimenziji: „Sve je dopušteno, ali sve ne koristi!“ Tvrdili su da su seksualni nagoni kao glad i da se moraju zadovoljiti. Uvjerenje koje stoji iza takvog stava je da je seksualnost nešto tjelesno, a tijelo ionako nije važno pa se oko toga ne treba osobito brinuti. Pavao im želi reći da je to krivo mišljenje.

Ono po čemu se čovjek razlikuje od životinje jest njegova sposobnost da razlučuje i rasuđuje. Na temelju razlučivanja on će odlučiti je li nešto dobro, sveto, potrebno, korisno itd. To mu pomaže da njegov život ne bude razlomljen, nego da ga sačuva cjelovitim. Ako se čovjek ravna po nagonu i dopušta da njegovim ponašanjem upravljaju strasti, život će mu biti rascjepkan. Da bi zaštitio cjelovitost njegova života, Duh Sveti kršćanina čini sposobnim da različitim poticajima kaže „ne“ kako bi Bogu i onom što je dobro, lijepo i istinito rekao „da“. Tko nije sposoban uzdržati se, strmoglavo će letjeti u ropstvo i podčinjenost. A za slobodu nas Krist oslobodi (Gal 5,1)! Za kraljevanje te Krist osposobi! Ne daj se u jaram ropstva!

Odluči danas da ćeš živjeti hrabro, slobodno i cjelovito. Odluči se danas ponovno za kraljevski život. Obnovi svijest o svom kraljevskom dostojanstvu. Razlučuj i u slobodi odlučuj o svome životu. Nisi sam. Duh potpomaže tvoju nemoć. Nemoj to nikada zaboraviti! Otvori se Duhu Svetomu. On neka te iz ropstva uvede u slobodu. Uvijek se možeš na njega osloniti.

Moli

Duše Sveti, koji si Isusa uskrisio od mrtvih, molim te da i mene iz grobova mojih zarobljenosti izvedeš u život slobode. Osposobi me najprije da spoznam svoja ropstva i putove koji su me u njih doveli. Potom me uvedi u spoznaju moga kraljevskog dostojanstva i moći koju imam kako bih upravljao svojim životom. Da, ja imam moć vladati svojim životom. Ja imam moć donositi odluke za svoj život. Krive odluke učinile su me slugom i robom u mome vlastitom kraljevstvu. Što je nekad bilo, više ne mogu promijeniti, ali sada želim donijeti dobre odluke za svoj život. Amen.

Ključne riječi:
duhovske e-duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja