Budi dio naše mreže

Prigodom 180. obljetnice rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, Mješoviti zbor Glazbene škole Slavonski Brod, pod vodstvom dirigentice prof. Danijele Božičević, snimio je video-spot pjesme posvećene sinu grada Slavonskog Broda Josipu Stadleru pod naslovom "Snaži nas Kristovom ljubavlju". Prigodni video-spot od ponedjeljka, 23. siječnja dostupan je i na Youtube kanalu LaudatoTV.

/ hjb

Nositelj projekta snimanja je Sarajevska provincija Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Družbe sestara služavki Maloga Isusa i njihova Spomen-kuća Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu, zajedno s provincijalnom glavaricom s. M. Ana Marijom Kesten.

Tekst i glazbu ove četveroglasne kompozicije za mješoviti zbor napisao je svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Bruno Diklić. Skladba sadrži sedam strofa čiji tekst opisuje važne segmente Stadlerova života, a ovom prigodom snimljeno je njih tri. Studijsku audio snimku izradio je glazbeni producent i ton majstor Tihomir Ivanetić (Rockoko studio, Strizivojna), a scenarij, videosnimku i aranžman video-spota Jerko Abičić (Metanoya – Sound& Video recording studio, Osijek).

 Video-spot s lokacijama povezanima sa Stadlerovim životom u rodnom gradu

To su spomen-ploča i kip Josipa Stadlera kod mjesta gdje je nekada stajala njegova rodna kuća, crkva Gospe Brze pomoći u kojoj je Stadler kršten, franjevački samostan i crkva Presvetog Trojstva koju je pohađao te samostan i novootvorena Spomen-kuća Josipa Stadlera u Brodskom Vinogorju.

Cilj projekta je prošiti glas i upoznati građane Slavonskog Broda sa životom i djelom njihovog sugrađanina Josipa Stadlera, kao i sve ostale zainteresirane vjernike i poštovatelje Stadlerova lika i djela.

Josip Stadler rođen je u Slavonskom Brodu 24. siječnja 1843. Školovao se u rodnom gradu, potom u Požegi i Zagrebu te na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu gdje je postigao doktorat iz filozofije i teologije. Bio je sveučilišni profesor u Zagrebu.

Papa Lav XIII. imenovao ga je 1881. prvim vrhbosanskim nadbiskupom sa sjedištem u Sarajevu.

Otac sirotinje

Josip Stadler poznat je po svojem gorljivom apostolskom djelovanju, osobito među siromasima i siročadi. Zbog kreposnog života, prozvali su ga “ocem sirotinje”. U Sarajevu je izgradio katedralu, bogoslovno sjemenište s crkvom sv. Ćirila i Metoda, kaptol i nadbiskupski dvor, dok je u Travniku podigao sjemenište i gimnaziju. Za siromašnu i napuštenu djecu izgradio je ubožnice Betlehem i Egipat, a samostane za redovnice iz Družbe sestara Služavki Maloga Isusa koje je i utemeljio.

Stadler je preminuo u Sarajevu na glasu svetosti 8. prosinca 1918. U tijeku je crkveni postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja