Budi dio naše mreže

Kultna fasada kapele San Caralampio prekrivena je školjkama Jakobovih kapica, jedinstvenim odrazom španjolske obale.

/ im

Iz daljine crkva u Galiciji, na sjeveru Španjolske, može izgledati kao lijepa, ali prilično obična drevna crkva. Građena je prema tlocrtu latinskog križa: ima tri broda i visoki zvonik, prenosi Katolički tjednik Nedjelja ba.

Međutim, pažljivije gledano otkriva jedinstvenost ovog povijesnog mjesta bogoslužja koje služi katolicima na otoku La Toja od 12. stoljeća. Zidovi crkve zapravo su prekriveni školjkama Jakobovih kapica koje svjetlucaju na španjolskom suncu, ispuštajući jarko ružičasto-bijelu svjetlost.

U Galiciji, regiji u kojoj se nalazi poznati sveti grad Santiago de Compostela, nije neobično da su zgrade prekrivene školjkama jer su one bogat prirodni resurs koji se lako može pronaći na plažama španjolske atlantske obale.

Također djeluju kao prirodni izolator od morske vlage. Kapljice vode koje isparavaju s površine oceana „zapnu“ za valovitu vanjštinu školjke i ne dopiru do zidova crkve. I, nije potrebno spominjati, zgrade prekrivene školjkama izgledaju prekrasno.

Inače, otok La Toja, mali komad zemlje povezan mostom s gradom O Grove, poznat je lokalno po ljekovitim svojstvima izvorske vode. Stoljećima su ljudi putovali na otok kako bi imali koristi od terapeutskog učinka vode.

Sama crkva San Caralampio izgrađena je u 12. stoljeću i posvećena Djevici del Carmen, zaštitnici pomoraca, i Sv. Caralampiju, mučeniku iz III. stoljeća koji se povezuje s liječenjem kožnih bolesti. Vjernici koji su bolovali od kožnih bolesti odlazili bi u crkvu, molili svetca za ozdravljenje i kupali se u poznatim vodama otoka.

Kako biste posjetili crkvu od školjki, možete letjeti do zračne luke u Santiagu, a zatim se voziti južno do obalnog grada O Grove duž autoceste broj 9. Potom slijedite znakove za La Toju. Otok se lako može obići ekološkim turističkim vlakićem.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja