Budi dio naše mreže

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za advent 2018. Ako želite primati cjeloviti tekst razmatranja, prijavite se i tijekom došašća na linku: https://eduhovnevjezbe.hr/vjezbe/10 Autor razmatranja je fra Josip Vlašić.

/ tp

Poticaj za razmatranje

Duh Sveti jedna je od osoba Presvetog Trojstva. Zajedno s Ocem i Sinom djeluje u svijetu od početka, ali je kao osoba objavljen i darovan, priznat i prihvaćen tek u posljednjim vremenima koja su počela otkupiteljskim utjelovljenjem Sina (usp. KKC br. 686).

Od svoga začeća Isus je pomazan Duhom Svetim. Ipak ga učenicima i narodu otkriva postupno. Daje ga nazreti. Najavljuje ga Nikodemu govoreći mu o potrebi rođenja iz Duha (Iv 3,5–8). Najavljuje ga i onoj Samarijanki na Jakovljevu zdencu govoreći o vodi koja struji u život vječni (Iv 4,10.14), a koju on daje. Učenicima je o Duhu govorio otvoreno kad je došao čas njegove proslave.

Što čini Duh Sveti? Isus ga naziva Duhom Istine: „Kada dođe on – Duh Istine – upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi“ (Iv 16,13). Tko je primio Duha Svetoga, može upoznati Boga, sposoban je ući u istinu o Bogu. Sâm ga Bog po svome Duhu za tu spoznaju osposobljava. Sveti Pavao kaže: „Nitko ne može reći: ‘Gospodin Isus’ osim u Duhu Svetom“ (1 Kor 12,3). Čovjek koji se nije otvorio djelovanju Duha Svetoga, koji Duhom Svetim nije prosvijetljen, ne može spoznati istinu o Bogu. I ne samo tu istinu! Bez Duha Svetoga ne možemo spoznati istinu o nama samima, istinu o životu ni istinu o svijetu i grijehu. Bez Duha Svetoga ne možemo ući u istinu!

Pitanja za razmatranje

Zadrži se u razmatranju o Duhu Svetomu ponirući u ovo: Kada je Anđeo Gabrijel navijestio Mariji da će začeti Isusa, Marija je pitala: „Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?“ Anđeo Gabrijel dao joj je odgovor: „Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti!“ (Lk 1,35). Duh Sveti je izvoditelj najčudesnijeg Božjeg djela – utjelovljenja. Ono što je čovjeku nemoguće, Bogu je moguće. Duh Sveti je takva sila i za tvoj život. Možda grubo zvuči, ali je pitanje na mjestu: koristiš li tu Silu? Imaš li iskustva djelovanja Duha Svetoga u svom životu?

Molitva

Duše Sveti, koji izlaziš od Oca i Sina, dođi i svojom snagom ispuni moj siromašni život. Ti si obećanje Očevo koje se ispunja po Isusu Kristu. Ti si Duh Istine i uvodiš nas u svu istinu o otajstvu Božjeg života. Dođi, Duše Sveti, i pouči me. Ti Isusove učenike činiš svjedocima Uskrsnuloga Gospodina. Dođi i posluži se mnome, Duše Sveti. Upotrijebi me da budem svjedok čudesnih Božjih djela. Ti, Duše Sveti, oživljuješ suhe kosti. Dođi i proslavi se u mome životu. Obnovi me i osnaži me. Utješi me i podigni me. Oživi me i rodi me nanovo. Rodi me za novi život koji je Isus navijestio i koji on po tebi daruje onima koji mu se predaju. O, dođi, Duše Sveti, i od moga života učini svetište u kojem prebivaju Otac i Sin. Uvedi me u iskustvo bezuvjetne ljubavi Očeve i u iskustvo da me Isus ljubio i sebe sama za me predao. Amen.

Pazinske fratre i njihove duhovne poticaje možete pratiti na internetskoj stranici.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja