Budi dio naše mreže

Na blagdan Obraćenja sv. Pavla 25. siječnja u crkvi Svete Obitelji u Zagrebu s. Kata Karadža, članica Družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja: Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina primila je misijski križ. Na blagdan Svijećnice 2. veljače ove godine s. Kata će putovati u Afriku, u Ugandu, u nadbiskupiju Mbarara, mjesto Rwentobo, Župa Svetog Franje Asiškog Rushooka u zajednicu gdje sestre franjevke djeluju od 2018.

/ mp/IKA

Svečano euharistijsko slavlje te obred blagoslova misionarke i križa predvodio je fra Filip Karadža, brat s. Kate, u koncelebraciji sa župnikom vlč. Danijelom Dukićem. Uz provincijsku predstojnicu s. Željku Dramac i članice Provincijske uprave, slavlju su nazočili članovi obitelji s. Kate, njezina majka, braća, nećaci i druga rodbina, brojne sestre franjevke zajednica iz Zagreba i Kloštra Ivanića, s. Ivana Margarin, nacionalna ravnateljica Papinskih misijskih djela u RH te  vjernici ove župe. 

Sestra Željka Dramac, provincijska predstojnica nazočnim vjernicima je predstavila s. Katu i misiju u koju odlazi, te pročitala odluku o dopuštenju odlaska u misije. Nakon homilije fra Filipa koji je naglasio kako poput sv. Pavla svi u svome životu moramo doživjeti obraćenje, promjenu svoga mentalnoga sklopa kako bismo sve svoje stavili Bogu na raspolaganje, uslijedio je obred blagoslova nove misionarke te blagoslov i predaja misijskoga križa.

Nakon popričesne molitve s. Ivana Margarin, nacionalna ravnateljica Papinskih misijskih djela u RH zaželjela je s. Kati blagoslovljeno djelovanje kojim će svima koje susretne donositi mir i dobro te joj obećala molitvenu i svaku drugu podršku. S. Ivana također je pročitala i čestitku koju je s. Kati uputio mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH, napomenuvši kako će Gospodin misijsku velikodušnost s. Kate i zajednice sestara franjevku zasigurno nagraditi novim zvanjima.

Sestra Kata je rođena 10. srpnja 1970. u Bulićima kraj Jajca od oca pokojnog Stipe i majke Ane rođene Šimunović. Ima tri brata: fra Filipa, Gordana i Josipa. U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jajcu primila je sakramente kršćanske inicijacije.Nakon završene srednje škole stupila je u kandidaturu 1988. u Bugojnu. Redovnički život započinje u Kloštru Ivaniću ulaskom u novicijat 1990. te postaje članicom Družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja: Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina. Prve redovničke zavjete položila je 1991. a doživotne zavjete pet godina kasnije. Na papinskom sveučilištu Salesianum u Rimu završila je Pastoral mladih i katehetiku a na sveučilištu Sv. Bonaventure u New Yorku, u Americi završila je postdiplomski studij iz Franjevačke duhovnosti. Radila je kao vjeroučiteljica u OŠ. Lovre plemenitog Matačića u Zagrebu i pastoralno djelovala u župi Sv. Obitelji pripremajući vjeroučenike za sakramente svete pričesti i krizme. Obnašala je odgovorne službe u Provinciji. Bila je odgojiteljica kandidatica, zamjenica provincijske predstojnice i tajnica Provincije, a u srpnju prošle godine završila je šestogodišnji mandat službe provincijske predstojnice. 

Od prvog poziva fra Ivice Perića početkom 2017. godine pa sve do završetka službe provincijske predstojnice s. Kata se svesrdno zalagala i trudila kako bi zaživjela nova misijska zajednica na afričkom tlu. Poseban znak Božje providnosti s. Kata je vidjela u tome što je poziv fra Ivice Perića za odlazak u misije stigao baš u trenutku kada je naša Provincija slavila 75. obljetnicu postojanja. Za nju je to bio znak i poziv da poput sestara iz Slovenije koje su išle u nepoznato, u tada misijsku Bosnu i Hercegovinu sestre danas budu spremne poći tamo gdje su potrebne. Obavljajući službu provincijske predstojnice s. Kata je u nekoliko navrata posjetila Ugandu, a prilikom odlaska prvih sestara misionarki u Ugandu pošla je zajedno s njima te boravila oko tri mjeseca u toj zajednici.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja