Budi dio naše mreže

Danas budi radostan vjernik i u društvu vjernika biraj one koji se raduju, jer znak je to Njegove prisutnosti među vama, prisutnosti Duha Božjega. Kako veli apostol Petar: „Pogrđuju li vas zbog imena Kristova, blago vama, jer Duh Slave, Duh Božji u vama počiva“. (1Pet 4,14)

/ im

‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ za Radiopostaju Mir Međugorje pripremio je brat Marinko Klaić.

Isus je ne jednom pozvao svoje učenike na radost. Htio je da istinski budu sretni i radosni svjedoci evanđelja – radosne vijesti. Na govoru na gori, kao zaključku blaženstvima Isus poziva na radost u trpljenju. “Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!” (Mt 5,11-12) Ljudski gledano mi nismo u stanju povezati trpljenje i progonstvo sa radošću, zadovoljstvom, mirom, zahvalnošću i sl. No Isus ističe radost kao znak i posljedicu vjere u kojoj promatramo budućnost i plodove progonstva i trpljenja. Radujem se već sada i ovdje zbog onoga što me čeka u vječnosti i po tome sam drugačiji, po tome sam vjernik i kršćanin te svjedok života u Bogu.

Ljudski gledano mi nismo u stanju povezati trpljenje i progonstvo sa radošću, zadovoljstvom, mirom, zahvalnošću i sl.

Ni jedno vrijeme nije bilo posebno lako i jednostavno za autentični život vjernika. Kušnje i trpljenja obilježavaju svaku stranicu povijesti kršćanstva pa je tako i danas izazovno, a ponekad i opasno biti kršćanin u svijetu. No Isusov poziv na radost vrijedi i danas jednako kao i u ona vremena. Radostan kršćanin, autentičan je kršćanin, onaj kršćanin koji u žutilu crne kronike nudi svjetla rešenja. Thomas Merton, redovnik i duhovni pisac dvadesetog stoljeća veli da osoba koja želi ući u najstrožiji samostan na svijetu mora imati dobar osjećaj za humor. Drugim riječima, ne možeš biti Isusov učenik i nasljedovati ga u odricanju, trpljenju, nošenju križeva a pri tome ne imati radosti u sebi zbog onoga što činiš. Radost je tako vanjsko, vidljivo očitovanje vjere u Boga, u život vječni.

Danas budi radostan vjernik i u društvu vjernika biraj one koji se raduju, jer znak je to Njegove prisutnosti među vama, prisutnosti Duha Božjega.

Jedna me je vjernica nekom prilikom upitala koje bi joj propovjednike na društvenim mrežama preporučio za slušanje. Čini joj se da ih ima puno i da ima kvalitetnih kršćanskih influencera, samo je pitanje koga odabrati? Nisam znao odgovoriti koga odabrati, ali sam svakako bio uvjeren da nikako one koji nisu u stanju evanđelje prenositi kao radosnu vijest, koji neprestano ratuju protiv nekoga i koji u svemu vide neko zlo i crnilo ne računajući na to da je Bog i veći i jači od svakog zla i kušnje. Danas budi radostan vjernik i u društvu vjernika biraj one koji se raduju, jer znak je to Njegove prisutnosti među vama, prisutnosti Duha Božjega. Kako veli apostol Petar: „Pogrđuju li vas zbog imena Kristova, blago vama, jer Duh Slave, Duh Božji u vama počiva“. (1Pet 4,14)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja