Budi dio naše mreže

Duhovske e-Duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz pet koraka: pripremu, čitanje, osluškivanje, produbljivanje i molitvu. Autor teksta razmatranja je fra Josip Vlašić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za Duhove 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-Duhovne vježbe za Android i iOS.

KROTKOST

Uvod

Krotkost – još jedan plod koji sazrijeva u životu osobe koju vodi Duh Sveti. Kao i svaki drugi plod Duha, i krotkost najjasnije prepoznajemo u Isusovu životu. U Zlatnoj krunici ponavljamo onaj lijepi zaziv: „Isuse, krotka i ponizna Srca, učini srce moje po srcu svome!“ Zato nam Isus sa svojim životom ostaje najbolji uzor krotkosti i poniznosti.

Pripravi se

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Gospodine, hvala ti za dar vjere i za dar molitve. Hvala ti za ovu priliku da mogu razmatrati tvoju riječ. Želim da se po njoj moj život preporodi. Svaka riječ Svetoga pisma je bogoduha, puna je Božjega Duha. Da bih je ispravno razumio, potrebna mi je pomoć toga istoga Duha Svetoga. Zato te molim izlij svoga Duha Svetoga u mene. Neka me on prosvjetljuje i vodi u ovom razmatranju.

Čitaj

Iz Matejeva evanđelja 11,25-30

Reče Isus: „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo. Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli Otac niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti.

Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.“

Osluškuj

Kada Isus kaže da je on krotka i ponizna srca i da se učimo od njega, što misliš da trebaš naučiti? Poniznost – jasno ti je što je to, ali što je krotkost? Što znači biti krotak?

U čemu se sastoji Isusova krotkost?

Jesi li ti krotak?

Produbljuj

Možda nam je ovo jedan i ne tako jasan plod Duha Svetoga. Što znači biti krotak? Glagol krotiti je praslavenskog, tj. staroslavenskog porijekla. Znači priučavati divlju životinju ili neciviliziranog čovjeka životu u zajednici – pripitomljavati. Također znači lomiti nečiju volju, pokoravati.

U razmatranju nam može pomoći i jedna slika iz životinjskog svijeta. Ukrotiti divljeg konja znači pripitomiti ga. Ako konj nije ukroćen, ne možeš mu se približiti. Ako mu se i približiš, imaš strah da bi mogao nasrnuti na tebe i ugroziti tvoj život. Njegovo ponašanje je nepredvidivo. Ne možeš imati u njega povjerenja. S ukroćenim konjem možeš biti siguran, možeš mu biti blizu.

Tako nekako je i s čovjekom. Krotak čovjek je staložen, s dobrim namjerama, vlada sobom, nije hirovit, ne bojiš mu se približiti. Krotak čovjek ne prepušta se silovitosti svojih emocija, osobito srdžbi koja se može očitovati u riječima, a ponekad i u agresiji. On je ugodan. Ima povjerenja u druge. Ako se i nađe u nekom konfliktu, proći će kroz njega bez potrebe da uništi drugu osobu.

Osoba koja nije krotka često će svoje odnose voditi u svađe i vječite rasprave. Neće biti sposobna prihvatiti tuđu slabost, a osobito tuđi grijeh. Bit će osvetoljubiva. Brzo će mijenjati svoja raspoloženja, redovito za to okrivljujući druge ili životne okolnosti.

Krotak je onaj tko je ukrotio sam sebe. Ne trebaš ga se bojati. Pristojan je. Kada se krotak čovjek odnosi prema tebi, neće ti biti neugodno. Njemu je stalo do tebe. Želi te zaštititi. Izbjegavat će svaku priliku da te rani svojim riječima ili ponašanjem.

Moli

Neka tvoja današnja molitva bude vrlo jednostavna. Ponavljaj je često. Sada to učini poluglasno (naravno, ako si sam i ako je to prikladno!), a tijekom dana vraćaj se ovoj molitvenoj riječi i u svom srcu je često ponavljaj:

Isuse krotka i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja