Budi dio naše mreže

"Kad bih susreo svećenika i anđela, trebao bih pozdraviti svećenika prije nego što pozdravim anđela. Ovaj posljednji je Božji prijatelj; ali svećenik je njegov službenik." Riječi svetog Ivana Marie Vianneyja podsjećaju nas na svetu ulogu svećenika kao Božjih službenika. Njima je povjerena briga za duše i dijeljenje sakramenata, zbog čega zaslužuju naše najveće poštovanje i čast.

/ dz

U društvu gdje su neformalnosti uobičajene, svećenik nas podsjeća na svetost svećeništva. Zvanje svećenika nadimkom može se činiti bezazlenim, ali potkopava poštovanje prema tim posvećenim osobama.

Svećenik, koji je “Alter Christus” ili “Drugi Krist”, najvažnija je figura u cjelokupnoj strukturi društva, a ne samo Crkve: kroz stoljeća, Kristova se misija spasenja nepokolebljivo protezala po cijeloj zemlji putem svećenika, koji ostavlja sve da sve dobije.

Sveti Ivan Maria Vianney

“Kad bih susreo svećenika i anđela, trebao bih pozdraviti svećenika prije nego što pozdravim anđela. Ovaj posljednji je Božji prijatelj; ali svećenik je njegov službenik.”
Riječi svetog Ivana Marie Vianneyja podsjećaju nas na svetu ulogu svećenika kao Božjih službenika. Njima je povjerena briga za duše i dijeljenje sakramenata, zbog čega zaslužuju naše najveće poštovanje i čast. Baš kao što bismo iskazivali štovanje anđelu, isto bismo trebali pružiti i svećenicima, prepoznajući njihov poziv i milost koju donose svojom službom.

Evo nekoliko razloga zašto bi se moglo smatrati nazivati svećenika nadimkom neprikladnim na temelju katoličkih učenja i tradicije:

1. NEPOŠTIVANJE PREMA SVETOJ SLUŽBI
Obraćanje svećeniku njegovim nadimkom može sugerirati nedostatak poštovanja prema svetoj službi koju obnaša kao službenik Crkve. To umanjuje dostojanstvo njegove uloge, koja je određena od Boga.
2. TRADICIJA POŠTOVANJA
Kroz katoličku tradiciju, postojao je snažan naglasak na iskazivanju poštovanja prema svećenstvu i Bogu posvećenim osobama. Korištenje odgovarajuće titule ili imena je način da se poštuje njihov poziv i predanost služenju Bogu i Crkvi.
3. KLERIKALIZAM I JEDNAKOST
Neki tvrde da korištenje nadimka može pridonijeti osjećaju klerikalizma, gdje se na svećenike gleda kao na one koji su iznad ili odvojeni od ostatka vjernika. Važno je održavati osjećaj jednakosti i bratstva među svim članovima Crkve.
4. PROFESIONALNOST I LJUBAZNOST
Baš kao što bi se profesionalci oslovljavali njihovim titulama (npr. “doktor”, “profesore”), oslovljavanje svećenika njegovom pravom titulom pokazuje razinu profesionalnosti i uljudnosti.
Nazivanje svećenika njegovim nadimkom može se smatrati kršenjem pristojnosti i poštovanja unutar katoličke tradicije.
Kao što nas Hebrejima 13,17 podsjeća: “Poslušni budite svojim glavarima i podložni jer oni bdiju nad vašim dušama kao oni koji će polagati račun; neka to čine s radošću, a ne uzdišući jer vam to ne bi bilo korisno.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja