Budi dio naše mreže

Ne budite tjeskobno zabrinuti za život svoj

"Blago čovjeku koji se ne brine, ne ljuti se ni zbog čega na ovome svijetu, već živi svetim životom, bez bilo koje pretjerane navezanosti, i s veseljem se predaje volji Božjoj," kaže sv. Franjo Asiški. Ako ste zabrinuti zbog svake sitnice, ako se pitate kako izbjeći pretjeranu brigu onda je ovaj tekst napisan samo zbog vas.

/ vž
Biti zabrinut relativno je jednostavno, pogotovo ako slušamo vijesti, prenosi Aleteia. Svaki dan dogodi se nešto što nam dodatno povećava brigu. Ali Isus je svojim učenicima često govorio:
“Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vredniji od jela i tijelo od odijela? Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vredniji od njih?” (Mt 6,25).

Katolička Crkva je najbolji „bezbrižni klub“ na svijetu

Američki svećenik Francis Xavier Lasance objašnjava u svom Molitveniku s početka 20. stoljeća kako kršćani nikada ne bi smjeli brinuti ni za što: “Nema sumnje da je najbolji “klub bez briga” Katolička Crkva koja usmjerava svoje članove na čist i svet život. Zapovijeda im da se uvijek raduju u Gospodinu te da, s jednostavnim, dječjim povjerenjem u providnost našega Nebeskog Oca, održavaju svoj duševni mir.” To je, naravno, puno lakše reći nego učiniti, ali otac Lasance nastavlja objašnjavati ključ svog odnosa s Bogom:

“Sv. Franjo Saleški bio je svjestan da se sve životne nesreće, bez iznimke, događaju prema Božjoj providnosti. Počivao je u naručju Božjem s potpunim mirom, poput djeteta u naručju svoje majke. Ovaj blagi svetac bio je toliko pun pouzdanja u Boga da čak i usred najvećih nesreća ništa nije moglo poremetiti njegov duševni mir. Često je govorio, “onaj koji vjeruje u beskrajnu Božju providnost koja doseže i najmanje živo biće, mora očekivati ​​nešto dobro u svakoj stvari koja mu se dogodi.”

Sposobnost ne biti zabrinut temelji se na potpunoj predaji pouzdanja u Božju providnost

Imati pouzdanja u Božju providnost znači vjerovati da Bog uvijek ima na umu ono što je najbolje za nas i priprema nam nešto dobro čak i u najvećoj patnji. U tom duhu sv. Vinko Paulski potiče: “Uzdajmo se u Boga i postanimo potpuno ovisni o njemu. Ne bojmo se onoga što će ljudi reći ili učiniti protiv nas, jer će se sve okrenuti u našu korist”.

Ako želimo smanjiti svoje brige, pouzdajmo se u Boga, a ne u neku ljudsku silu koju nam svijet nudi

Takav odnos pun pouzdanja u Boga bio je uobičajen među svim svecima, što posebno vidimo kod sv. Franje Asiškog: “Blago čovjeku koji se ne brine, ne ljuti se ni zbog čega na ovome svijetu, već živi svetim životom, bez bilo koje pretjerane navezanosti, i s veseljem se predaje volji Božjoj.”

Ako želimo smanjiti svoje brige na ovom svijetu, pouzdajmo se u Boga, a ne u neku ljudsku silu koju nam svijet nudi. Ne možemo svoje povjerenje polagati u zdravlje, politiku ili bilo koga drugog na čelnom mjestu, ali lako se možemo pouzdati u Boga.

Ključne riječi:
pouzdanje Providnost zabrinutost

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja