Budi dio naše mreže

"Blago čovjeku koji se ne brine, ne ljuti se ni zbog čega na ovome svijetu, već živi svetim životom, bez bilo koje pretjerane navezanosti, i s veseljem se predaje volji Božjoj," kaže sv. Franjo Asiški. Ako ste zabrinuti zbog svake sitnice, ako se pitate kako izbjeći pretjeranu brigu onda je ovaj tekst napisan samo zbog vas.

/ vž
Biti zabrinut relativno je jednostavno, pogotovo ako slušamo vijesti, prenosi Aleteia. Svaki dan dogodi se nešto što nam dodatno povećava brigu. Ali Isus je svojim učenicima često govorio:
“Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vredniji od jela i tijelo od odijela? Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vredniji od njih?” (Mt 6,25).

Katolička Crkva je najbolji „bezbrižni klub“ na svijetu

Američki svećenik Francis Xavier Lasance objašnjava u svom Molitveniku s početka 20. stoljeća kako kršćani nikada ne bi smjeli brinuti ni za što: “Nema sumnje da je najbolji “klub bez briga” Katolička Crkva koja usmjerava svoje članove na čist i svet život. Zapovijeda im da se uvijek raduju u Gospodinu te da, s jednostavnim, dječjim povjerenjem u providnost našega Nebeskog Oca, održavaju svoj duševni mir.” To je, naravno, puno lakše reći nego učiniti, ali otac Lasance nastavlja objašnjavati ključ svog odnosa s Bogom:

“Sv. Franjo Saleški bio je svjestan da se sve životne nesreće, bez iznimke, događaju prema Božjoj providnosti. Počivao je u naručju Božjem s potpunim mirom, poput djeteta u naručju svoje majke. Ovaj blagi svetac bio je toliko pun pouzdanja u Boga da čak i usred najvećih nesreća ništa nije moglo poremetiti njegov duševni mir. Često je govorio, “onaj koji vjeruje u beskrajnu Božju providnost koja doseže i najmanje živo biće, mora očekivati ​​nešto dobro u svakoj stvari koja mu se dogodi.”

Sposobnost ne biti zabrinut temelji se na potpunoj predaji pouzdanja u Božju providnost

Imati pouzdanja u Božju providnost znači vjerovati da Bog uvijek ima na umu ono što je najbolje za nas i priprema nam nešto dobro čak i u najvećoj patnji. U tom duhu sv. Vinko Paulski potiče: “Uzdajmo se u Boga i postanimo potpuno ovisni o njemu. Ne bojmo se onoga što će ljudi reći ili učiniti protiv nas, jer će se sve okrenuti u našu korist”.

Ako želimo smanjiti svoje brige, pouzdajmo se u Boga, a ne u neku ljudsku silu koju nam svijet nudi

Takav odnos pun pouzdanja u Boga bio je uobičajen među svim svecima, što posebno vidimo kod sv. Franje Asiškog: “Blago čovjeku koji se ne brine, ne ljuti se ni zbog čega na ovome svijetu, već živi svetim životom, bez bilo koje pretjerane navezanosti, i s veseljem se predaje volji Božjoj.”

Ako želimo smanjiti svoje brige na ovom svijetu, pouzdajmo se u Boga, a ne u neku ljudsku silu koju nam svijet nudi. Ne možemo svoje povjerenje polagati u zdravlje, politiku ili bilo koga drugog na čelnom mjestu, ali lako se možemo pouzdati u Boga.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja