Budi dio naše mreže

Kako dobiti bitku protiv neumjerenosti i prejedanja?

Što je to što nas nagovara na još jednu šniclu iako smo siti, na još jedan kolač iako ne možemo disati? Što nas nagovara da satima besciljno visimo na društvenim mrežama? Što ljude nagovara da se natječu u količinama popijenog pića? Što tražimo u tom još?

/ bg

Blog “Eagles Wings autora Rastimira Orlića, koji smo nedavno predstavili, donosi zanimljiva promišljanja o umjerenosti, razumnosti, dobroti, odnosu prema novcu i poniznosti. Prenosimo dio koji govori o umjerenosti.

Što je to umjerenost? Kako znamo kada smo u nečemu neumjereni?

“Neumjereni možemo biti u puno stvari – jelu, piću, gledanju televizora, društvenim mrežama, mobitelu, druženjima, tjelovježbi, poslu, glazbi, filmovima, itd. Za početak, primijetite kako su sve ove stvari same po sebi dobre ako su konzumirane u umjerenosti. No ipak, nešto u nama nas često nagovara na još.

Što je to što nas nagovara na još jednu šniclu iako smo siti, na još jedan kolač iako ne možemo disati? Što nas nagovara da satima besciljno visimo na društvenim mrežama? Što ljude nagovara da se natječu u količinama popijenog pića? Što tražimo u tom još?

Na prvu, postoji puno razloga za to. Od kompleksa manje vrijednosti preko ljubavnih problema do nezadovoljstva samim sobom ili nekih drugih frustracija. O svim tim uzrocima mogli bismo danima pisati, razmišljati i raspravljati, no smatram da postoji jedan dublji razlog koji se nalazi ispod svih navedenih i nenavedenih, a to je – neispunjenost Bogom. Kada čovjek nema Boga u sebi, odnosno kada se ne puni uvijek iznova na Njegovom izvoru, onda je stalno gladan i neće ničime drugim moći utažiti tu glad, niti ispuniti tu prazninu, osim Bogom. Zbog naše pale naravi vjerujem da nikome nije strana ova borba i da svi skupa možemo primijetiti da ako malo zapustimo svoj odnos s Gospodinom, odjednom imamo sto stvari koje pokušavaju ispuniti tu prazninu. Zato smo pozvani u molitvi biti ustrajni i postojani. I to nam je najveća obrana i zaštita od neumjerenosti i grijeha. Postojana molitva.

Ako se boriš s ustrajnošću i/ili neumjerenošću – preporučujem ti da si nametneš sljedeći zadatak: u narednih 30 dana molit ću svaki dan minimalno 30 minuta.

No, kako točno znamo da smo neumjereni? Neke stvari je vrlo lako mjeriti. Ako se prejedamo – bili smo neumjereni u jelu, ako se napijemo – neumjereni smo u piću. Ali, kako mjeriti neumjerenost u ostalim stvarima? Rekao bih da postoji jedno vrlo jednostavno pravilo. Ako nemamo kontinuiranu molitvu i odnos s Bogom, sigurno smo neumjereni u nečemu, a na nama samima je da analiziramo svoje ponašanje i shvatimo koje područje smo uzdigli na prijestolje na kojem samo Bog treba biti u našem srcu. Mislim da svatko od nas točno zna područje svoje neumjerenosti. Ako netko ne zna, najbolji način da ga otkrijemo i pobijedimo je osim svakodnevne molitve – svakodnevni ispit savjesti. On ne mora biti dugačak. Ponekad je dovoljno i samo pet do deset minuta da čovjek zastane, zazove Duha Svetoga i prođe kroz svoj dan te uvidi svoje glavne probleme. Ako se boriš s ustrajnošću i/ili neumjerenošću – preporučujem ti da si nametneš sljedeći zadatak: u narednih 30 dana molit ću svaki dan minimalno 30 minuta. U tih 30 minuta neka bude sadržan i ispit savjesti. Vjerujem da ćeš se ugodno iznenaditi s plodovima koje ti Bog želi dati kroz tvoju ustrajnost.”

O razumnosti, dobroti, odnosu prema novcu i poniznosti, pročitajte na blogu “Eagles Wings“.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja