Budi dio naše mreže

Koji su najbolji načini plodnog razgovora ako su oba sugovornika čvrsto ukorijenjena u svojim oprečnim uvjerenjima? Sv. Ignacije ima nekoliko prijedloga koji su vrlo uspješni i učinkoviti u rješavanju sporova, bilo da raspravljamo o klimatskim promjenama, školovanju djece ili jelovniku današnje večere.

/ vž

Sv. Ignacije, pomozi nam da možemo dobro razabrati što Bog od nas traži i razgovarati o pitanjima oko kojih se ne slažemo!

Bez obzira radi li se o dečku, suprugu, sestri ili najboljem prijatelju, uvijek postoji mogućnost da se jednog dana s nekim ne složimo oko nečega, piše Aleteia. Koji su najbolji načini plodnog razgovora ako su oba sugovornika čvrsto ukorijenjena u svojim oprečnim uvjerenjima?

Sv. Ignacije ima nekoliko savjeta za razlučivanje duhova i razabiranja što Bog od nas traži putem molitve koji su vrlo uspješni i učinkoviti u rješavanju sporova bilo da raspravljamo o klimatskim promjenama, školovanju djece ili jelovniku današnje večere. Prije nego sto se naučite pravilnom razlučivanju, morate se pobrinuti da vaša glava zaista bude na pravom mjestu, savjetuje isusovački svećenik Warren Sazama te predlaže sedam pravila koji nam mogu pomoći u bilo kojem sukobu. Na početku svojih “Duhovnih vježbi” sv. Ignacije izlaže sedam osnovnih stavova ili osobina koje moramo imati kao preduvjete za ulazak u autentičan proces razlučivanja tražeći Božju volju. Otac Warren razmatra ih u knjizi “Neki ignacijevski principi pri odabiru načina molitve”, a to su:

1. otvorenost

2. velikodušnost

3. hrabrost

4. unutarnja sloboda

5. meditacija u molitvi i ispitivanje savjesti

6. postavljanje prioriteta

7. razlikovanje sredstva i cilja

Ako nemamo te stavove, nećemo moći uspješno razlučivati. Pa, kako koristimo te stavove u nesporazumima?

Otvorenost

Otvorenost znači donošenje odluka bez unaprijed stvorenih predodžbi. To je posebno važno u konfliktnim situacijama jer ako ne znamo slušati sugovornika naš razgovor neće uroditi plodom. Ako započnemo razgovor s mišlju da znamo sugovornikovo mišljenje, nećemo ga slušati i nećemo moći stvarno razgovarati o međusobnim razlikama.

Velikodušnost

Velikodušnost znači da smo voljni promijeniti svoje mišljenje ili barem razumjeti suprotnu stranu. Često je lakše raspravljati o glupom uvjerenju za koje mislimo da zagovara naš sugovornik nego razumjeti kako on ili ona stvarno misli i zašto.

Hrabrost

Hrabrost je važna jer pitanje koje razlučujemo (ili oko kojeg se u ovom slučaju ne slažemo) može biti emocionalno napeto i možda naše mišljenje nije najpopularnije. Trebat će nam hrabrosti da kažemo stvari koje treba reći.

Unutarnja sloboda

Unutarnja sloboda bitna je za razlučivanje. Ne možemo biti slobodni ako samo skakućemo oko onoga na što nas Bog poziva i nikada se zapravo ne posvetimo stvarima. Ili ako samo razgovaramo o određenoj temi i nikada se ne usredotočimo na ono što treba učiniti: čak i u ovom slučaju nismo slobodni. Slično je i s nesporazumima: o spornim pitanjima moramo otvoreno razgovarati, bez uvijanja. Namjerno prekidajući razgovor ne činimo uslugu ni sebi ni sugovorniku, tako da nitko ne može zaključiti svoje misli.

Meditacija u molitvi i propitivanje savjesti

Peti stav je meditacija u molitvi i propitivanje savjesti – ako nemamo naviku razmišljati o svom životu i redovito moliti, nećemo biti uspješni u razlučivanju. Molitva i razmišljanje pomažu nam u stvaranju misli i mišljenja, čime izravno utječu i na naše stavove i uvjerenja o najrazličitijim pitanjimaa, od politike do morala u svakodnevnom životu. Oblikovanje vlastite savjesti svakodnevnim preispitivanjem i nastojanjem da slušamo Boga najbolje što možemo, pomoći će nam da rastemo u mudrosti. Možda čak i primimo milost da znamo kada razgovarati o određenoj stvari, a kada samo saslušati svog sugovornika i moliti se za njega.

Postavljanje prioriteta i razlikovanje između sredstva i cilja

Ako vam služenje i ljubav prema Bogu nisu prioriteti, nećete moći donijeti pravilne odluke, sve će biti nejasno. A ako branimo svoj stav u sukobu s nekim, nužno je da su naši prioriteti pravilno postavljeni i da smo u spor upleteni s dobrim razlogom (s pravim ciljem). Želite li dokazati da vaš protivnik griješi samo da biste se osjećali bolje? Zapravo, trebali bismo nekome predstaviti svoje razmišljanje kako bi i on mogao bolje služiti Bogu i voljeti ga. Možda ovo nećete smatrati očitom i izravnom vezom ako je tema vašeg razgovora dogovor oko večere, ali ako koji put popustite, vaša će vam odluka pomoći da rastete u ljubavi prema Bogu i svom supružniku.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja