Budi dio naše mreže

Kako pronaći mir? Evo što savjetuje papa Ivan XXIII.

Užurbanost, kontrola, očekivanja, strahovi... sve to nam odnosi ili oduzima mir, a onda i snagu te duhovno i fizičko zdravlje. Kako se "iščupati" iz toga i pronaći mir? Pročitajte savjete pape Ivana XXIII.

/ bg
Papa Ivan XXIII. osvojio je cijeli svijet svojom dobrotom, jednostavnošću i smislom za humor pa je nazvan Papa Dobri ili još jednostavnije Ivan Dobri. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je 2000. god. blaženim, a 27. travnja 2014. god. papa Franjo ga je zajedno s papom Ivanom Pavlom II. proglasio svetim. Portal Book.hr donosi 10 savjeta Ivana XXIII. kako živjeti dan po dan, trenutak po trenutak, situaciju po situaciju.
  1. Samo danas trudit ću se proživjeti dan ne želeći riješiti probleme svoga života odjednom.
  2. Samo danas pazit ću s najvećom pažnjom na svoje ponašanje: nikoga neću kritizirati, neću druge ispravljati i popravljati… samo sebe sama.
  3. Samo danas bit ću sretan, jer sam siguran da sam stvoren za sreću… ne samo na drugom svijetu nego i na ovom.
  4. Samo danas prilagodit ću se okolnostima ne zahtijevajući da se one prilagode mojim željama.
  5. Samo danas posvetit ću pet minuta svoga vremena dobrom štivu. Kao što je hrana nužna za život tijela, tako je dobro štivo nužno za život duše.
  6. Samo danas učinit ću dobro djelo, a da to nikome ne kažem.
  7. Samo danas učinit ću nešto što inače ne činim rado. Ako u mislima osjetim da sam povrijeđen, trudit ću se da to nitko ne primijeti.
  8. Samo danas sastavit ću točan raspored. Možda ga se neću točno držati, ali sastavit ću ga. Izbjegavat ću dva zla: napetu žurbu i neodlučnost.
  9. Samo danas čvrsto ću vjerovati, čak i ako okolnosti pokazuju suprotno, da se dobrostiva Božja providnost brine za mene kao da nema nikoga drugoga na svijetu.
  10. Samo danas neću se bojati i strahovati. Posebno se neću bojati radovati svemu što je lijepo i vjerovati u dobro. Dano mi je 12 sati da činim dobro – mogla bi me obeshrabriti misao da to moram činiti cijeli život.
Ključne riječi:
papa Ivan XX III.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja