Budi dio naše mreže

"Krist je kralj koji šalje Duha Svetoga, a odonud će, kad bude njegovo vrijeme, ponovno sići, doći i prići suditi žive i mrtve, a njegovu kraljevstvu neće biti kraja! A ti? Ti si, po milosti i daru njegovu - princ Božji, princeza Božja. Neka te nitko nikada ne uvjeri u manje od toga! Isus je početak i svršetak; njegova su vremena i vjekovi u sve dane!", poručuje franjevac konventualac Ivan Marija Lotar na društvenim mrežama.

/ im
Neobična svetkovina kojom praktično završava liturgijska godina, istoj daje pečat, smisao; nekako ju sabire, zaokružuje. Isus Krist je kralj svega svijeta. Tâ činjenica mijenja apsolutno sve. Krist je kralj u svom boravku u krilu Presvetoga Trojstva. Isus Krist je kralj u cijeloj povijesti spasenja; od stvaranja svijeta do danas. Isus Krist je kralj u svome čudesnomu navještenju, u turbulentnom boravku u sigurnosti Marijine blagoslovljene utrobe, u svom poniznom, a tako svečanom rođenju! Isus je kralj svega svijeta u svome djetinjstvu, odrastanju; kralj u svladavanju životnih pouka – kako biti čovjekom, kralj u poslušnosti svetom Josipu i Mariji – kralj u skrovitosti svoje rane mladosti.
Isus Krist je kralj u cijeloj povijesti spasenja; od stvaranja svijeta do danas.
Isus je kralj per excellence u svome javnome djelovanju. Kralj u ozdravljanju bolesnih, oslobađanju opsjednutih, poduci neukih, tumačenju, dopuni i ispuni Zakona. Kralj s odgovorom na sve, a opet kralj s pravim pitanjima. Isus Krist je kralj mira, ljubavi, radosti. Kralj svakodnevice; kralj svečanosti – kralj običnosti i kralj samoće. Isus Krist je kralj sebedarja u euharistiji i svakom drugom sakramentu. Krist je kralj kod svečanog ulaska u Jeruzalem, kralj kada ga izdaju, osude pred sitnim dušama i običnim upraviteljčićima, kada ga bičuju, zatvaraju, pljuju, psuju, vrijeđaju, ponižavaju; Krist je kralj trnovom krunom okrunjen. Krist je kralj koji za svoje podanike nosi prijestolje na koje će biti prikovan. Krist je kralj na križu proslavljen i uzdignut – da nas sve obuče u kraljevski grimiz!
Isus Krist je kralj mira, ljubavi, radosti. Kralj svakodnevice; kralj svečanosti – kralj običnosti i kralj samoće.
Krist je kralj života u uskrsnuću; kralj koji poražava smrt i smije joj se u lice. Kralj koji silazi “nad pakao” i oslobađa duše predaka, uzlazi u nebo i sjeda na svoje prijestolje u slavi! Krist je kralj koji šalje Duha Svetoga, a odonud će, kad bude njegovo vrijeme, ponovno sići, doći i prići suditi žive i mrtve, a njegovu kraljevstvu neće biti kraja! A ti? Ti si, po milosti i daru njegovu – princ Božji, princeza Božja. Neka te nitko nikada ne uvjeri u manje od toga! Isus je početak i svršetak; njegova su vremena i vjekovi u sve dane!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja