Budi dio naše mreže

Pojam duhovno zlostavljanje - na što se odnosi i kakvo ponašanje obuhvaća? Susrećemo li ga u praksi i gdje? Kakve posljedice na osobu ostavlja duhovno zlostavljanje? O ovim pitanjima u HKR-ovoj emisiji "S druge strane ogledala" u srijedu, 14. veljače, govorio je doc. dr. Josip Bošnjaković, predsjednik Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja (HRD BiOS). Urednica emisije Tanja Maleš.

/ mp

Kako je objasnio doc. dr. Josip Bošnjaković, duhovno zlostavljanje pretpostavlja da se na drugu osobu vrši prisila kad je u pitanju duhovni život te osobe, a to se onda prelijeva na emocionalni i psihološki dio osobe, odnosno kako ona razmišlja i kako se osjeća.

“Stručnjaci govore kako u duševnim poremećajima ne postoji službena definicija duhovnog zlostavljanja. No, ako promatramo osobu kao cjelinu, ne možemo reći da se duhovna dimenzije osobe neće preliti na ostale dijelove njezine osobnosti. Ako se netko osjeća duhovno zlostavljanim, to će se onda odraziti na to kako osoba misli i što osjeća te kako se odnosi prema drugima. Duhovno zlostavljanje događa se zbog nerazumijevanja duhovnosti, kao nerazumijevanja duhovnog vođenja, želje prenošenja slike Boga, manipulacija, želja kontrolirati osobu u njezinim duhovnim previranjima i pitanja zlostavljanja koje se događa kad je želim ostvariti svoju ideju o drugoj osobi. Dakle, kad se radi o bilo kojoj vrsti zlostavljanja, riječ je o tome da jedna osoba želi ostvariti neku svoju ideju o drugoj osobi, odnosno potrebna mu je druga osoba da neku svoju ideju ostvari o svom životu.”

Bošnjaković je govoreći o psihološkom pojmu razvoja ljudske osobe, istaknuo kako je potrebno da se osoba kreće između slobode i kontrole.

“Roditelji svojoj djeci žele najbolje pa ih zato žele ih i držati pod kontrolom, ali s druge strane nemoguće je dati i potpunu slobodu. Mi se krećemo negdje između kontrole i slobode. Ako tome dodamo i ljubav i mržnju tome, onda imamo razne kombinacije. Stoga, ako netko kontrolira drugu osobu, a ne dopušta joj slobodu kretanja, onda se događa manipulacija. To se može dogoditi i među svećenicima, redovnicima i redovnicama, i u laičkim zajednicama. To se događa kad želimo ostvariti neku svoju vlastitu duhovnost. Dakako, to su osjetljiva pitanja jer upravo mnoge redovničke zajednice, a i mi svećenici govorimo o poslušnosti. Što je to poslušnost? Poslušnost zahtjeva da osoba uvijek govori bezrezervno ‘da’, a s druge strane može se reći da se upravlja ljudima kako bi zajednica ostvarila želju za vladanjem nad drugima ili ostvarivanjem svojih želja. Sve osobe kojima je povjereno upravljanje ili služenje drugima, važno je postaviti pitanje prave mjere.”

Doc. dr. sc. Bošnjaković spomenuo je kako duhovno zlostavljanje može označavati kad se zahtjeva da osobe čine dobro samo unutar svoje župne zajednice ili Katoličke Crkve. Istaknuo je kako divno činiti dobro u obitelji, ali predviđeni smo se davati i strancima, kao i izvan okvira Crkve.

“Jedan od znakova duhovnog zlostavljanja je kad nas netko duhovno prati i kad taj kaže: Ovo što ti ja govorim, nemoj govoriti dalje. Ili: Slušaj samo mene. Upravo to je pokazatelj da nešto nije u redu.”

Prema Bošnjakovićevim riječima, nije moguće iz jednog susreta osobe s duhovnikom shvatiti da se događa duhovna manipulacija.

“Duhovno zlostavljanje se događa kad duhovnik na pitanje i problem određene osobe odgovora: Ja ću ti reći kako trebaš učiniti. Da osoba nema priliku predložiti oblike molitve te kad se uskraćuje mogućnost da osoba radi i djeluje dobro. Kad duhovni voditelj sebe apsolutizira te se osobi govori da šuti o tome, a kad se izrazi suprotni stav onda se osobu izolira jer se tvrdi da ne pridonosi zajednici”, objasnio je doc. dr. sc. Bošnjaković.

Detaljnije o ovoj temi doznajte OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja