Budi dio naše mreže

Drugi dan e-duhovnih vježbi: Bog je Stvoritelj

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za advent 2018. Ako želite primati cjeloviti tekst razmatranja, prijavite se i tijekom došašća na linku: https://eduhovnevjezbe.hr/vjezbe/10 Autor teksta razmatranja je fra Josip Vlašić.

/ tp

Poticaj za razmatranje

Nedavno sam čitao članak fizičara koji se izjašnjava kao ateist. U tom članku pokušava objasniti da je svemir nastao ni iz čega, da je nastao posve slučajno i da nema nikakvu svrhu. Kao što je svemir, tj. vidljivi svijet u kojemu živimo, nastao slučajno, tako će slučajno i nestati. U skladu s takvim shvaćanjem svijeta posljedično nijedno stvorenje, pa tako ni čovjek, nema svrhu, jer je slučajna jedinka u slučajnom okruženju. Imao sam nutarnji otpor prema onome što sam čitao. Ja tako ne mogu poimati svijet u kojemu živim. Tako ne mogu poimati sebe i ljude oko sebe. Ja nisam slučajan u slučajnom svijetu…

Prve stranice Biblije govore nešto posve drukčije. U početku je bio Bog. On je stvorio svijet u kojemu živimo. Poglavlja o stvaranju svijeta i čovjeka koja si pročitao nisu znanstveni ni kronološki zapisi o tome kako je Bog stvorio svijet i čovjeka u njemu. Biblijski pisac, nadahnut Duhom Svetim, želi odgovoriti na pitanja: otkud svijet i otkud čovjek. Odgovor je posve jasan: sve ima svoj početak u Bogu koji svijet i sva stvorenja nije stvorio slučajno nego po svojoj božanskoj promisli. I upravo je to smisao svijeta i čovjeka. Svijet je Bog želio i zato ga je stvorio. I čovjeka je poželio i zato ga je stvorio.

Pitanja za razmatranje

Kakvi se osjećaji bude u tebi kad sebe poimaš kao Božje stvorenje nastalo iz Božje ljubavi i želje? Možeš li u sebi prepoznati osjećaje povezanosti i bratstva, kako je to sv. Franjo volio govoriti, sa svim stvorenjima? Promotri sav stvoreni svijet. Promotri ne samo zemlju, nego i sunce, mjesec, zvijezde. I ne samo to! Promotri čitav stvoreni svijet, tj. svemir kojemu nema kraja. Sve je to Bog stvorio i sve postoji u savršenom skladu i redu, a ne u kaosu.

Molitva

Bože Stvoritelju, hvala ti što si po svojoj božanskoj promisli pozvao u postojanje sve vidljivo i nevidljivo. Hvala ti za život koji sam po tebi primio. Ja sam tvoja slika. I ne samo ja! Svaki je čovjek tvoja slika. Ne samo oni dobri i sveti, nego i oni drukčiji, pa i oni koji tebe ne priznaju. Hvala ti što si u čovjeka udahnuo dušu, besmrtan duh. Po njoj smo tvoja slika. U meni, i u svakom čovjeku, klica je vječnosti i besmrtnosti. Hvala ti i za sva tvoja stvorenja i svemir cijeli. U njima mogu naslutiti tvoju ljepotu. Nauči me živjeti u skladu najprije u sebi samome: da njegujem svetost svoga tijela i svetost svoje duše. Ako ja sâm budem u nutarnjem skladu sa samim sobom, samim time i svijet će postati skladniji prostor življenja. Nauči me da živim lijepu povezanost sa svim stvorenjima. Tvoj je naum da se njima služim. Čuvaj me od napasti da stvorenja precijenim i njima se počnem klanjati. Amen.

Pazinske fratre i njihove duhovne poticaje možete pratiti na internetskoj stranici.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja