Budi dio naše mreže

Odvojimo nekoliko trenutaka za razmatranje o značenju Križa.

/ im

Danas slavimo blagdan Uzvišenja Svetoga Križa. Iako je ovaj dan spomen na tri događaja u povijesti Crkve (kako je sveta Jelena Križarica pronašla pravi Križ, posveta crkava koje je sveti Konstantin izgradio na mjestu Svetoga groba i gore Kalvarije, i kako je car Heraklije III. vratio pravi Križ u Jeruzalem), mi častimo Križ jer je on vidljivi znak Kristove ljubavi prema Njegovoj Crkvi. Odvojimo nekoliko trenutaka za razmatranje o značenju Križa, prenosi Catholic – Link.

  1. Sve je podsjetnik na Križ. I mi sami načinjeni smo u obliku Križa.” (sv. Ivan Marija Vianney)
  2. “Želiš li biti veliki svetac? Moli Boga da ti pošalje mnogo patnji. Plamen Božanske Ljubavi nikada ne bude jači nego onda kada ga potiče drvo Križa, koje je beskonačna ljubav Spasiteljeva upotrijebila da dovrši svoju žrtvu.”  (sv. Ignacije Lojolski)
  3. “U teškim trenucima zagledat ću se u nijemo Srce Isusa raspetoga na Križu, i iz bezbrojnih plamenova Njegova milosrdnoga Srca na mene će poteći moć i snaga da se nastavim boriti.” (sveta Faustina Kowalska)
  4. “Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. A što sada živim u tijelu, u vjeri živim u Sina Božjega koji me ljubio i predao samoga sebe za mene.” (Gal 2,20)
  5. “Vječni Bog je u svojoj mudrosti iz vječnosti predvidio križ koji ti On sada daje kao dar iz dubine svojega srca. Križ koji ti sada šalje On je promotrio svojim sveznajućim očima, razumio svojim božanskim umom, iskušao svojom mudrom pravdom, ugrijao svojim rukama, i odvagnuo svojim vlastitim rukama kako bi provjerio da nije ni mrvicu predugačak niti mrvicu pretežak za tebe. Blagoslovio ga je svojim svetim imenom, pomazao ga svojom milošću, namirisao ga svojom utjehom, pogledao još jedan, posljednji put tebe i tvoju hrabrost, i onda ti ga poslao s neba, poseban pozdrav od Boga tebi, milostinju milosrdne ljubavi Božje.”  (sveti Franjo Saleški)
  6. “Ako tražiš strpljivost, nećeš naći boljega primjera od križa. Velika strpljivost javlja se na dva načina: ili kada netko strpljivo trpi mnogo, ili kada netko trpi stvari koje bi mogao izbjeći, ali ih ne izbjegava. Krist je mnogo pretrpio na križu, i to je činio strpljivo, jer kada je trpio, nije prijetio. Odveli su ga kao janje na klanje, i nije otvorio usta svojih.” (sveti Toma Akvinski)
  7. “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.” (Mk 8,34)
  8. “To je ‘ludost’ križa: ludost sposobna preobražavati naša trpljenja u izjavu ljubavi prema Bogu i milosrđa prema bližnjemu.” (papa emeritus Benedikt XVI.)
  9. “Osim križa nema drugih ljestava po kojima se možemo popeti i stići u raj.” (sveta Ruža Limska)
  10. “Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.”  (Iv 3,16-17)

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja