Budi dio naše mreže

Četvrti dan e-duhovnih vježbi: Bog je Otac

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za advent 2018. Ako želite primati cjeloviti tekst razmatranja, prijavite se i tijekom došašća na linku: https://eduhovnevjezbe.hr/vjezbe/10 Autor teksta razmatranja je fra Josip Vlašić.

/ tp

Poticaj za razmatranje

Ponovno se vrati prvim riječima Vjerovanja. U Nicejsko-carigradskom Vjerovanju molimo: „Vjerujem u jednoga Boga, Oca Svemogućega, stvoritelja neba i zemlje, svega vidljivoga i nevidljivoga“, a u Apostolskom Vjerovanju ovako: „Vjerujem u Boga, Oca Svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje.“ Prije negoli je Stvoritelj, Bog je Otac. Tako Crkva vjeruje o Bogu. Zašto? Vrhunac Božje samoobjave jest u Isusu Kristu, Sinu Božjem, utjelovljenom Bogu. Upravo nam je On objavio Boga kao Oca, a sâm je živio iz snažne sinovske svijesti: „Ja sam u Ocu i Otac u meni“ (Iv 14,10); „Ja i Otac jedno smo“ (Iv 10,30); „Ne vjeruješ li da sam ja u Ocu i Otac u meni?“ (Iv 14,10). Tako snažno iskustvo! Ali to iskustvo nije pridržano samo Isusu. To je iskustvo koje Isus po milosti želi posredovati i nama. Zato nas je i učio da to bude prva riječ kojom se u molitvi obraćamo Bogu: „Oče naš!“ Kad je govorio o postu, molitvi i milostinji, podsjetio je učenike da sve to trebaju činiti u skrovitosti jer nas naš Otac gleda u skrovitosti (usp. Mt 6, 1–18). Mi živimo u pogledu Boga Oca. Sjeti se i Isusovih riječi koje si ranije pročitao: „Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti“ (Iv 14,23). Otac i Sin doći će k tebi i u tebi se nastaniti! To se događa po milosti, a ne po tvojim naporima. Otajstvo je to Božjeg očinstva i tvog bogosinovstva.

Pitanja za razmatranje

Temeljna zapreka za istinski duhovni život jest kriva predodžba Boga. Ona je uvijek iskrivljena kada u Bogu ne gledamo dobrog Oca, nego ga doživljavamo kao strogog nadziratelja našeg života koji nas kažnjava. Bog nas bezuvjetno ljubi! Kakva je tvoja predodžba Boga Oca? Gdje u svom životu i svijetu oko sebe prepoznaješ Božju svemoć i Božju prividnu nemoć?

Molitva

„Oče moj,

predajem se Tebi,

čini sa mnom što hoćeš.

Što god učinio, hvala Ti.

Spreman sam na sve, primam sve

samo da se Tvoja volja ispuni na meni

i na svim Tvojim stvorenjima.

Bože moj, ne želim ništa drugo.

Stavljam svoj život u tvoje ruke

Tebi ga darujem, Bože moj,

svom ljubavlju svoga srca

jer Te ljubim i ta ljubav traži

da Ti se darujem, da se potpuno predam

u Tvoje ruke s neizmjernim povjerenjem

jer Ti si moj Otac! Amen.“

Bl. Charles de Foucauld

Pazinske fratre i njihove duhovne poticaje možete pratiti na internetskoj stranici.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja