Budi dio naše mreže

Broj 40 ima duboke biblijske korijene. Svake godine rimski obred Katoličke crkve slavi korizmu s 40 dana molitve i posta prije velike proslave Uskrsa. Ovaj je broj vrlo simboličan i duboko je povezan s više biblijskih događaja.

/ dz

Broj 40 u Bibliji

Prvo spominjanje broja 40 događa se u knjizi Postanka, piše Aleteia.  Bog objavljuje Noi: „Jer za sedam dana poslat ću kišu na zemlju četrdeset dana i četrdeset noći; i sve što sam stvorio izbrisat ću s lica zemlje “(Postanak 7, 4). Ovaj događaj povezuje broj 40 s pročišćenjem i obnovom, vremenom kada je zemlja oprana i iznova napravljena.

Prepoznajući svoju grešnost

U Brojevima ponovno vidimo broj 40, ovaj put kao vrstu pokore i kazne izrečene izraelskom narodu zbog neposluha Bogu. Morali su lutati pustinjom 40 godina kako bi nova generacija mogla naslijediti Obećanu zemlju, umjesto ljudi koji nisu vjerovali u Božji plan pripravljen za njih.

Pokajanje i obraćenje srca

U Joninoj knjizi prorok objavljuje Ninivi: „Ipak, četrdeset dana i Niniva će biti srušena! I stanovnici Ninive vjerovali su Bogu; proglasili su post i obukli kostrijet, od najvećih do najmanjih “(Jona 3, 4). Ovo opet veže broj za duhovnu obnovu i obraćenje srca.

Vrijeme molitve i pripreme

Prorok Ilija, prije nego što je susreo Boga na gori Horeb, putovao je četrdeset dana, „I ustade, jede i pije, i krenu u snazi ​​te hrane četrdeset dana i četrdeset noći na Božju planinu Horeb (1. Kraljevima 19, 8). To povezuje 40 s vremenom duhovne pripreme, vremenom kada se duša vodi na mjesto gdje može čuti Božji glas.

Uključivanje u duhovnu bitku

Prije nego što je započeo vlastitu javnu službu, Isusa je „Duh odveo u pustinju da ga đavao iskuša. I postio je četrdeset dana i četrdeset noći “(Matej 4, 1-2). U kontinuitetu s prošlošću, Isus započinje molitvu i post 40 dana, boreći se protiv iskušenja i pripremajući se za naviještanje Evanđelja drugima.

Na kraju, sve ove epizode u Evanđelju otkrivaju različite razloge zašto je broj 40 odabran za sezonu korizme. Zajedno nam pružaju duhovni vodič za korizmu, pozivajući nas da otvorimo svoja srca Bogu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja