Budi dio naše mreže

Bog uvijek ostaje vjeran, a ti? Četvrtak prvog tjedna e-Duhovnih vježbi

Duhovske e-Duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz pet koraka: pripremu, čitanje, osluškivanje, produbljivanje i molitvu. Autor teksta razmatranja je fra Josip Vlašić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za Duhove 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-Duhovne vježbe za Android i iOS.

VJERNOST

Uvod

Ako je nešto neupitno od prve do zadnje stranice Biblije, onda je to Božja vjernost. To je jedna od temeljnih obilježja Boga. Budući je Bog uvijek vjeran, pa i onda kada mu se čovjek iznevjeri, Duh Sveti kojeg Bog daje čovjeku i njega čini vjernim. Danas ćemo razmatrati o vjernosti. Slavit ćemo Božju vjernost i moliti za vlastitu.

Pripravi se

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Duše Sveti, moli u meni i moli sa mnom. Zauzmi se za mene! Poučavaj me i otkrivaj mi dubine Božjega bića. Potakni me na veličanje Božje ljubavi i dobrote. Prosvijetli mi um i zapali svjetlo u mome srcu. Amen.

Čitaj

Iz Druge poslanice Timoteju (2Tim 2,8-13)

Spominji se Isusa Krista, uskrsla od mrtvih, od potomstva Davidova – po mojem evanđelju. Za nj se ja zlopatim sve do okova, kao zločinac. Ali riječ Božja nije okovana! Stoga sve podnosim radi izabranih, da i oni postignu spasenje, spasenje u Kristu Isusu, zajedno s vječnom slavom.

Vjerodostojna je riječ: Ako s njime umrijesmo, s njime ćemo i živjeti. Ako ustrajemo, s njime ćemo i kraljevati. Ako ga zaniječemo, i on će zanijekati nas. Ako ne budemo vjerni, on vjeran ostaje. Ta ne može sebe zanijekati!

Osluškuj

Kakvo raspoloženje u tebi stvaraju ove riječi kojima Pavao Timoteju objašnjava veličinu Božje ljubavi? Ponovno ih pročitaj i učini ih svojima. „Ako s njime umrijesmo, s njime ćemo i živjeti. Ako ustrajemo, s njime ćemo i kraljevati. Ako ga zaniječemo, i on će zanijekati nas. Ako ne budemo vjerni, on vjeran ostaje. Ta ne može sebe zanijekati!“

U čemu se očituje Božja vjernost tebi?

Bog je vjeran i onda kada mi nismo vjerni. On oprašta nevjernost. Što to znači za tebe? Bi li ti mogao oprostiti tuđu nevjernost?

Jesi li ti vjeran Bogu?

Vjernost se ne tiče samo Boga i odnosa s njim. Čovjek može biti vjeran drugomu čovjeku, ali i samome sebi. Ne biti vjeran znači iznevjeriti. Je li tebe netko iznevjerio? Jesi li ti nekoga iznevjerio? Ili si se možda iznevjerio svojim obećanjima?

Produbljuj

Prorok Hošea prorok je Božje vjernosti. On se trebao oženiti bludnicom koja je slika naroda koji se „bludu“ odao, odmetnuvši se od Jahve i štujući poganskog boga plodnosti Baala. Gospodin se ne odriče svog naroda, tj. svoje zaručnice nego se ponovno zaručuje s njom i to dovijeka u nježnosti, u ljubavi i u vjernosti (usp. Hoš 2,21-22).

Zato govori Hošei: „Idi opet, ljubi ženu koja drugog ljubi i čini preljub, kao što Gospodin ljubi djecu Izraelovu dok se oni k drugim bogovima okreću“ (Hoš 3,1). To je slika vjerne Božje ljubavi. Bog ne odustaje!

Sveti Pavao govori o Isusu, njegovoj vjernosti i našoj nevjernosti: „Ako ne budemo vjerni, on vjeran ostaje. Ta ne može sebe zanijekati!“ (2Tim 2,13). Upravo on, Isus, utjelovljenje je Božje vjernosti kroz vjekove. On je „svjedok vjerni“, kako ga naziva Otkrivenje.

Vjernost traži dvoje: milosrđe, tj. dobrotu i hrabrost. Isus je utjelovio oboje. U odnosu Isusa i apostola Petra to možda najjasnije vidimo. Kako se Petar iznevjerio? Pobjegao je od Isusa u njegovim najtežim trenucima, a uz to ga je i zatajio. No Isus ne raskida svoj savez ljubavi s Petrom. Nije povukao poziv koji mu je uputio na obalama Genezaretskog jezera. Petar je bio dirnut takvom vjernošću i zato je suzama obraćenja okajao svoju nevjernost.

A u čemu se sastoji hrabrost vjernosti? U potpunom predanju, u vjernosti do kraja. Isus je ljubio do smrti na križu. To je hrabrost koja se traži za vjernost.

Kada se Duh Sveti nastani u čovjeku, onda on raste u vjernosti. Duh potpomaže njegovu nemoć i čini ga sposobnim da, unatoč njegovim slabostima, ali zahvaljujući spremnosti i volji da se trudi, ostane vjeran Bogu i ljudima, ali i da sam sebe ne iznevjeri.

Moli

Duše Sveti, nastani se u meni i upravljaj mojim životom. Ravnaj mojim osjećajima, nadahnjuj mi svete misli i ohrabruj me u mojoj nedostatnosti. Obnovi u meni želju za vjernošću i učini me hrabrim.

Hvala ti, Duše Sveti, što mi svjedočiš da Bog uvijek ostaje vjeran i da nikad ne odustaje od mene. Hvala ti što me učiš da je Božja ljubav vjerna ljubav. Jednom si Gospodine rekao da me nećeš ostaviti i da se ne trebam bojati. Znam da ćeš ostati vjeran tim svojim riječima. Hvala ti za njih. Tvoje obećanje je izvor moga mira.

Ključne riječi:
duhovske e-duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja