Budi dio naše mreže

Zločin u Medviđi

Na današnji dan, 9. veljače 1993. godine u Medviđi, malenom selu između Benkovca i Obrovca, dogodio se pokolj hrvatskih civila koji su ostali živjeti ondje nakon srpske okupacije tih krajeva.

/ Borna Marinić

U tom pitoresknom seocu u srcu krške Bukovice Hrvati su godinama bili u suživotu sa Srbima, uzajamno su se pomagali, pobratimili, kumili i ženili. Omjer stanovništva bio je 57 posto Hrvata i 41 posto Srba.  U osvit Domovinskog rata većina Hrvata ostala je na svojim ognjištima, misleći kako im do jučerašnji susjedi, rođaci i prijatelji Srbi nikada neće nauditi. Međutim, stvarnost se pokazala sasvim drukčijom od njihovih očekivanja. U susjednom selu Bruška, gdje se nalazio nastavni centar za obuku tzv. specijalnih policijskih snaga „ALFA“ pod vodstvom Kapetana Dragana, već u prosincu 1991. brutalno je ubijeno 11 nevinih civila. Zločini na hrvatskim stanovništvom te stalna maltretiranja i šikaniranja u tom kraju nastavila su se sve do operacije „Oluja“ do kada je to područje današnjeg Benkovca gotovo etnički očišćeno od Hrvata.

Jedan od najstrašnijih zločina u tom kraju dogodio se baš na današnji dan 1993. godine u Medviđi kao odmazda za uspjehe hrvatskih snaga u operaciji „Maslenica“. U ovom nedjelu zločinci iz Medviđe ubili su deset hrvatskih civila iz obitelji Erstić, od kojih je sedam bilo žena. Najmlađa žrtva bila je osamnaestogodišnja Mira Erstić, a najstarija 88-godišnja Šimica Erstić. Osim njih tog dana ubijeni su Draginja-Jeka, Stoja, Dujo, Jeka, Petar, Jeka, Ivan i Stoja Erstić, sve osobe starije životne dobi. Osim obitelji Erstić u Medviđi je tijekom okupacije ubijeno još osam hrvatskih civila: Božo Demo, Ivan Mršić, Šime Serdarević, Joso Mršić, Ika Serdarević, Ivan Adžić, Marko Genda, Anka Pilipović, Marko Šarić i Ivan Knez koji je 17. listopada 1992. godine kada je ubijen imao 98 godina. 

U selu se danas nalazi spomen-obilježje žrtvama u dvorištu župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Za počinjenje ovih zločina nitko nije odgovarao, iako je bivši gradonačelnik Benkovca Mirko Erstić imenovao srpske lokalne stanovnike koji su sudjelovali u izvršenju ovog zločina. Prema njegovim riječima glavni počinitelj bio je Božo Milanko, a uz njega su sudjelovali Bore Milanko, Živko Bogunović, Siniša Bogunović te Petar Pupovac. Krajinske vlasti pokrenule su istragu koju je vodio sudac Đuro Kresović. Jedan od policajaca koji su sudjelovali u istrazi bio je zaštićeni svjedok na suđenju u Haagu. Ondje se sjetio kako mu je jedan od preživjelih, Janko Erstić, kazao kako su zločin vjerojatno počinili Bogdan Milanko te Dušan Škorić no protiv njih nije htio svjedočiti jer se bojao odmazde. Zaštićeni svjedok prisjetio se i kako je u kući Boška Milanka pronađena automatska puška koja je poslana na vještačenje u Beograd gdje je potvrđeno kako je korištena u zločinu u Medviđi što su potvrdile pronađene čahure. O zločinu u Medviđi Luka Klapan 2017. snimio je dokumentarni film „Glas Medviđe“.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja