Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 13. ožujka 1993. godine, nedaleko Karlovca dogodilo se jedno od najbizarnijih zarobljavanja srpskih vojnika u Domovinskom ratu.

/ Borna Marinić

U prigradskom naselju Turanj, u ranim jutarnjim satima pored škole na Turnju, koju su zajedno čuvali pripadnici MUP-a Hrvatske i pripadnici nigerijskog bataljuna UNPROFOR-a, iz smjera Tušilovića prema Karlovcu projurio je plavi kombi koji se naglo zaustavio i pokušao okrenuti. U tom trenutku u njemu su uočeni pripadnici neprijateljske vojske. Jedan pripadnik MUP-a uperio je prema kombiju oružje i zapovjedio osobama izlazak iz vozila. Uskoro su pripadnici MUP-a i izvidničkog voda 13. domobranske pukovnije „Browingsi“ okružili vozilo te zarobili neprijateljske vojnike. 

U tom trenutku u novonastalu situaciju uključili su se i nigerijski vojnici koji su zahtijevali puštanje zarobljenika od strane hrvatskih snaga kako bi se vratili na drugu stranu crte razgraničenja. Hrvatska strana nije popustila, a na Turanj je uskoro stigla i Vojna policija Hrvatske vojske koja je zarobljenike sprovela na istražni postupak u Karlovac. Ispostavilo se da se radilo o diverzantskoj skupini „Štit“. Slavko Lukač koji je bio vozač kombija, nakon privođenja kazao je:

„Zalutao sam. Skrenuo sam s puta koji vodi za Beograd i otišao prema Karlovcu. Ja sam došao kao dragovoljac iz tog razloga da mi ne bi išla dva sina u rat. Sačuvao sam na taj način sinove svoje kući žive i zdrave. Na području Hrvatske bio sam smješten u Korenici. Ondje sam radio kao vozač.“

Jedan od pripadnika 13. domobranske pukovnije koji je sudjelovao u zarobljavanju, Izak Ramadanović, prisjetio se tog nesvakidašnjeg događaja u knjizi Borne Marinića „I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu“:

„Oni su prošli i srpsku stražu i UNPROFOR i došli k nama. Vikao je jedan naš: ‘Evo četnici, četnici’. Rekoh ‘Ma kakvi četnici daj ajde.’ – kad ono stvarno oni. Još je jedan bio i prkosan. Kazao je da pazimo kako s njim pričamo da je on vukovarski veteran. Imao je bukovu nogu i ja sam to rekao zapovjedniku Miji Zoriću i unutra je na kraju imao pištolj. Zamisli, pištolj u nozi.“

Ramadanović se u svojem sjećanju spominje zapovjednika skupine „Štit“ Slobodana Markovića, a ni danas nije jasno kako su srpski rezervisti prošli i srpski punkt i punkt UN-a bez da im je itko rekao da idu u krivom smjeru. Prema dokumentima koji su kasnije pronađeni čini se da se nisu zaustavili na punktu milicije SAO Krajine jer su se bojali da im oni ne bi oduzeli oružje koje su planirali kasnije prodati na tržištu u Srbiji. U siječnju 1994. godine zarobljeni pripadnici grupe „Štit“ razmijenjeni su za hrvatske vojnike koji su u srpskom zarobljeništvu bili tri godine.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja