Budi dio naše mreže

Započela akcija "Jaguar"

Pomno planirana akcija oslobađanja kodnog naziva „Operacija Jaguar“ počela je na današnji dan, 17. svibnja 1992., presijecanjem prometne komunikacije između Križa i srpskih položaja u pozadini. Neprijateljsku smjenu koja je tog dana dolazila na brdo Križ u izvrsno osmišljenoj uništila je Hrvatska vojska

/ Borna Marinić

Brdo Križ iznad Bibinja bilo je jedan od strateški najvažnijih položaja koje su pobunjeni Srbi i JNA držali tijekom opsade Zadra. S te dominantne uzvisine srpska je vojska imala vrlo dobar pregled grada Zadra koji se često nalazio na meti upravo topništva smještenog na brdu Križ. Osim toga, Srbi su s njega često ugrožavali promet magistralnom cestom koja je spajala sjever i jug Hrvatske, među ostalim nanoseći ljudske gubitke gađanjem vozila nedužnih civila. Situacija se nije smirila niti 1992. godine nakon što je potpisano Sarajevsko primirje. S brda Križ Srbi su i dalje nastavili sijati smrt i paniku stoga je odlučeno kako ga hrvatske snage moraju osloboditi u što skorijem vremenu.

Srpski položaji, na kojima se prije rata nalazila radarska baza, bili su jako dobro utvrđeni i opasano gustim minskim poljima. Ipak, zbog izoliranosti od drugih položaja te posebno radi činjenice da su se ljudstvo i logistika dijelom smjenjivali preko ničije zemlje, obrana brda Križ imala je i svojih slabih točaka.

Pomno planirana akcija oslobađanja kodnog naziva „Operacija Jaguar“ počela je na današnji dan, 17. svibnja 1992., presijecanjem prometne komunikacije između Križa i srpskih položaja u pozadini. Neprijateljsku smjenu koja je tog dana dolazila na brdo Križ u izvrsno osmišljenoj uništila je Hrvatska vojska. Uništavanja kolone od pet kamiona s tenkom T-34 na čelu i oklopnim vozilom na začelju u svojoj knjizi Operacija „Jaguar“ prisjetio se umirovljeni brigadir Ivan Vitanović koji je vodio akciju:

„Sa Svetog Martina djeluju maljutkaši i vođene rakete za protuoklopnu borbu, čuje se bestrzajni top dok dvocijevac i dva mitraljeza šaraju po Bibinjskom polju. Žestoka vatra otvorena je po koloni vozila. Sve je tu stalo. Koliko mogu vidjeti sva su vozila pogođena, diže se gusti dim u Bibinjskom polju. Tu je nastao pravi pakao. Vatra i dim na sve strane. Šok za neprijatelje bio je očit. Gore po Križu čuje se djelovanje naših bacača granata. To Bibinjci odrađuju svoju zadaću. Sve ide po dogovorenom planu. Tenk je pogođen, kamioni gore u polju, sve je stalo. Za sada glavni cilj napada prvog dana akcije u potpunosti smo postigli.“

Uporište Križ time je stavljeno u blokadu. Bio je to plod višemjesečnog truda domicilnih branitelja, posebice iz Bibinja, koji su mjesecima pleli mrežu oko brda. Nakon uspješne petodnevne blokade predalo se 48 neprijateljskih vojnika.

Vrlo dobro pripremljenom akcijom zapovijedao je već spomenuti Ivan Vitanović koji je ujedno vodio mukotrpne pregovore. Neizvjesnu situaciju osobno je prekinuo ušavši u neprijateljski prostor u pratnji dvojice vojnika te pozvao neprijatelja na predaju, jamčeći mu osobnu sigurnost. Bila je to kruna uspjeha zajedničkog djelovanja pripadnika 159. brigade, ponajprije 2. bojne, te specijalne policije i združenog topništva 112., 134. i 159. brigade Hrvatske vojske.

Oslobađanjem Križa, stanovnici Zadra napokon su mogli odahnuti, dočim su pripadnici hrvatskih snaga napravili važan posao prije konačnog oslobođenja zadarskog područja u operaciji Maslenica.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
akcija jaguar

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja