Budi dio naše mreže

Naizgled mirna i topla ljetna večer spustila se nad ratom zahvaćenu srednju Bosnu. U Vitezu, gradu u kojem bijesni rat potpisano je primirje između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane. Sukob koji je počeo još u lipnju 1992. tijekom proljeća 1993. pretvorio se u ratni pakao. Dio grada kontroliraju Muslimani, a dio Hrvati koji su opkoljeni sa svih strana. Primirje odgovara hrvatskoj strani koja se obvezala pustiti humanitarni konvoj prema opkoljenoj Tuzli. Dan traje sve dulje, 10. je lipnja 1993. godine.

/ Borna Marinić

U gradskom naselju Podgradina igraju se djeca. Prizor je pomalo nevjerojatan. U ratnom kaosu dječji smijeh i uzvici. Oko 20 sati i 45 minuta igru je prekinuo zvižduk. Uskoro eksplozija. Na dječje igralište pala je granata, velika, kalibra 120 milimetara. Jedna od pet ispaljenih te večeri s položaja Armije BiH na područje Viteza pod hrvatskom kontrolom. Dječji krici i krici roditelja odjekivali su poprištem strašnog zločina, nezamislivog zločina. Razorna moć granate vidjela se po tome što su roditelji svoju djecu prepoznavali po odjeći i obući. 

Ubijeno je osmero djece. Petero njih stradalo je na licu mjesta, troje u bolnici od posljedica. Boris Antičević imao je devet godina, baš kao i malena Augustina Grebenar. Stariji Augustinin brat Velimir imao je 12 godina. Milan Garić imao je 11 godina, a njegova sestra Sanja, koja je preminula u splitskoj bolnici, 17. Draženko Čečura imao je 14 godina, baš kao i Sanja Križanović i Dragan Ramljak. Šestero djece bilo je teško ranjeno no preživjelo je s trajnim invaliditetom.

Video snimku tog stravičnog događaja, nije htjela objaviti nijedna svjetska televizijska kuća. Objašnjenje – zbog brutalnosti. Idućeg, 11. lipnja, konvoj humanitarne pomoći za Tuzlu prošao je kroz područja pod hrvatskom kontrolom uz pratnju UNPROFOR-a. Za ratni zločin i ubojstvo osmero nevine djece nitko nije odgovarao.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja