Budi dio naše mreže

Današnji dan, 27. svibnja 1992. godine bio je jedan od najtragičnijih za "Gavrane" - 4. bojnu 1. gardijske brigade "Tigrova". Tog dana na dubrovačkom ratištu, na brdu Lisnik, život je na oltar Domovine položilo sedmero pripadnika "Gavrana" te jedan pripadnik 115. brigade HV.

/ Borna Marinić

Neprijateljski napad na Lisnik i okolna brda Oštri gradac i Križevo brdo započeo je u ranim jutarnjim satima. Prilikom intenzivnih napada na Lisnik ranjen je zapovjednik satnije Drago Prša po kojeg odlazi Smajo Čelik, bolničar saniteta „Gavrana“. Dolaskom na mjesto na kojem se nalazio Prša, Čelik je i sam ranjen, ali ne posustaje. Daje si morfij i sam se pod jakom neprijateljskom vatrom izvlači s Lisnika. Ranjenog zapovjednika izvlače Vinko Paulić i Željko Frigan. Netom što su izvukli Pršu, vezom Milan Rupčić javlja da je teško ranjen te da od četvorice gardista u rovu jedini ostao živ. Pod jakom topničkom vatrom suborci su ga izvukli i spasili mu život. 

Sanitet 4. bojne „Tigrova“ imao je pune ruke posla. Ranjenike su prebacivali u bolnicu dok se do poginulih nikako nije moglo jer agresor nije prestajao napadati. Tijela poginulih izvučena su tek 29. svibnja iako su i tada na Lisnik padale granate. Život su toga izgubili „Tigrovi“ Muhamed Ahmetović, Janez Cizl, Slobodan Gavrić, Ivica Gršić, Nenad Klaić, Ljudevit Ljubičić, Zoran Petrović te pripadnik 115. imotske brigade Hrvatske vojske Milan Mustapić.

Istog dana velika je tragedija zadesila Slavonski Brod. U vrijeme kada su se nakon nekoliko dana primirja u Slavonskom Brodu djeca trebala vratiti u školu dogodio se strašan zločin. S udaljenosti od 20 kilometara iz srpskih uporišta na planini Motajici na dječje igralište u gradskom naselju Plavo polje iz dalekometne haubice doletjela je granata. Pri dječjoj igri naprasno je prekinut život troje djece, a četvero je mališana ranjeno. Majka stradalog dvanaestogodišnjaka Dejana Mijatovića, Zdenka, prisjetila se jednom prilikom tog dana:

„Toga kobnoga proljetnog poslijepodneva, 27. svibnja 1992., dvanaestogodišnji je Dejan Mijatović nakon mjeseci provedenih u podrumu sa svojim osmogodišnjim sestrama blizankama izišao iz kuće željan zraka, sunca i igre. Zajedno s njima, na igralište u naselju Plavo polje u Slavonskom Brodu, u neposrednoj blizini zgrade u kojoj je živio, toga se dana igralo još 30-ak djece. Nažalost, njihova igra nije dugo trajala. Dejanov život prekinula je granata ispaljena sa srpskih položaja na planini Motajici u susjednoj Bosni. Zakačila se za drvo i raspršila po djeci. Osim njega, ta je granata ubila i šestogodišnju Sabinu Hodžić te 13-godišnjeg Bojana Timarca, dok je jedno od desetak teško ranjene djece bila i Dejanova sestra Ana, koja je zadobila vanjski prijelom prstiju i potpuno joj je razneseno koljeno. Druga sestra Marija potrčala je kući i roditeljima rekla tužnu vijest. Možete misliti kako smo se osjećali kada nam je dijete utrčalo u kuću i reklo da joj je brat poginuo. Suprug i ja istrčali smo iz stana. Kako smo bili u papučama, putem smo ih bacili i nastavili trčati bosi. Kada smo došli, dočekao nas je pravi pokolj. Na sve strane čuli su se jauci. U tom stresu čovjek ne može dobro ni vidjeti gdje sve leže djeca. Dejana je geler pogodio ravno u srce. Umro je suprugu na rukama. Prije smrti kao da nas je još jedanput pogledao i zatim je zauvijek zatvorio oči.“

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja