Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1993. godine tijekom trenažnog leta ultralakom letjelicom Albatros nad Zagrebom stradala su dvojica heroja, dragovoljaca Domovinskog rata Janko Vlak i Julio Primorac.

/ Borna Marinić

Janko Vlak rođen je 1969. godine u Splitu. Završio je obuku za pilota jedrilice i padobransku obuku. U Domovinski rat uključuje se dragovoljno u kolovozu 1991. kao pripadnik Lovačke satnije “Fra Mile Mamić” s kojom prolazi niz bojišta. Nakon toga odlazi u 158. pukovniju HV. Od siječnja 1993. postao je pripadnik Bojne Zrinski. Posthumno mu je dodijeljen čin pukovnika.

Julio Primorac rođen je 1969. u Mostaru. U Domovinski rat uključio se u prosincu 1991. kao pripadnik 4. gardijske brigade HV. Ondje je obnašao dužnost zapovjednika voda, a zatim i zapovjednika satnije. Letenjem se bavio i prije Domovinskog rata što je bio razlog da u siječnju 1993. kao pilot helikoptera pristupi Bojni Zrinski. Posthumno mu je dodijeljen čin bojnika.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja