Budi dio naše mreže

Spomen na ubojstvo obitelji Grgić

Na današnji dan, 19. ožujka 1993. godine, diverzanti vojske Republike Srpske Krajine ubili su u Novskoj četveročlanu obitelj Grgić.

/ Borna Marinić

Pripadnici izviđačko diverzantskog odreda 54. pješačke brigade 18. korpusa vojske Republike Srpske Krajine obučeni u uniforme Hrvatske vojske tijekom noći ubacili su se iz okupiranog područja Novskog Brda pješice šumskim putem prema Novskoj. U predgrađu poznatom pod nazivom Samar Brdo upali su u kuću obitelji Grgić. Odmah po ulasku počeli su pucati iz automatskog pištolja s prigušivačem, takozvanog „škorpiona“. Ondje su ubili supružnike Stjepana i Tomislavu Grgić, te njihovu maloljetnu djecu – Ivana i Anamariju koje su uhvatili na spavanju. Nakon što su počinili svirep zločin počinitelji su pretražili obiteljsku kuću u kojoj su pronašli ključeve džipa s kojim su se odvezli na okupirano područje.

Hrvatsko sudstvo propustilo je kazniti odgovorne za počinjenje ovog nedjela. Istraga protiv zapovjednika i počinitelja ubojstva obitelji Grgić otvorena je tek 2006. godine. Od optuženih osuđen je na 20 godina zatvora samo Branislav Miščević, jedan od pripadnika izviđačke grupe koja je pucala u Grgiće, dok je Željko Vrljanović, koji je te večeri bio s njim, oslobođen krivnje zbog nedostatka dokaza. Ostatak optuženih, uključujući i one koji su imali zapovjednu odgovornost nedostupan je organima hrvatske vlasti. Kako piše u knjizi Davora Marijana „Novska u Domovinskom ratu“, 35-godišnji Stjepan Grgić bio je zamjenik zapovjednika 1. domobranske bojne Novska. Ubojstva njega i njegove obitelji prisjetio se tadašnji zapovjednik Policijske postaje Novska Vinko Maček:

„Stjepana Grgića sam poznavao iz vremena rata, on je bio iz Borovca kraj Okučana. Živio je miran obiteljski život s djecom i sa suprugom, koja je bila kućanica. Da nešto nije uredu shvatili smo kada se idućeg dana nije pojavio na poslu. Kada sam došao na mjesto zločina zatekao me stravičan prizor. Djevojčica je bila na mjestu mrtva, metak ju je pogodio u vrat dok je dječak kada smo došli još uvijek davao znakove života. Nažalost na putu do bolnice je preminuo. To ubojstvo bilo je strašan šok za sve nas. Ukrali su i džip Isuzu Trooper koji je kasnije završio negdje u Srbiji na tržištu. Glavni odgovorni za taj zločin je Jure Šajatović koji danas živi u Srbiji. Osim za ovo ubojstvo tereti ga se i za miniranje vodovoda kojim se napajala Novska u listopadu 1993. godine.“

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
obitelj Grgić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja