Budi dio naše mreže

Spomen na Tomislava Ljevakovića

Na današnji dan, 13. listopada 1991. godine, u obrani Pakraca poginuo je heroj Domovinskog rata Tomislav Ljevaković.

/ Borna Marinić

Tomislav Ljevaković rođen je 6. prosinca 1961. u Pakracu gdje je i odrastao. Bio je vrlo blizak sa starijim bratom Ivicom, uvijek su zajedno obrađivali zemlju u Omanovcu. Osnovnu školu završio je u Pakracu, a srednju u Daruvaru stekavši zvanje strojobravara. Bio je dobar učenik. Praksu je odradio u tvornici stakla u Lipiku u kojoj se odmah po završetku škole zaposlio. Volio je svoju struku. 

Također, još od srednje škole volio je popravljati i proučavati automobile, motocikle i sve ostale strojeve. Kao mali, stalno je igrao nogomet s vršnjacima iz susjedstva, a volio je i vatrogastvo. Tomislav je bio član DVD-a Pakrac i od 7 godine išao je s vatrogascima na more. Kasnije je redovito vježbao sa starijim članovima društva. Obitelj ga pamti po dobroti, veseloj naravi i marljivosti. Volio je pjevati, plesati, izlaziti i lijepo se oblačiti. Čim je dobio putovnicu, išao je kupovati robu u talijanski grad Trst. 

Početkom demokratskih promjena postao je član Hrvatske demokratske zajednice. Bio je blizak s vođom pakračkog HDZ-a dr. Ivanom Šreterom. Često ga je čuvao, odnosno osiguravao njegovu kuću koja je bila meta napada srpskih ekstremista. Tomislav je osiguravao i Stjepana Mesića pri njegovom posjetu Hrvatskog doma u Pakracu ’91.. Bio je dragovoljac Domovinskog rata od 19. kolovoza 1991. godine. Kao pripadnik 3. satnije 76. samostalnog bataljuna, bio je zadužen za držanje straže na otpornoj točki na Praulji, gradskoj četvrti u sjevernom dijelu grada prema Maloj i Velikoj Krndiji; nasuprot neprijatelju u pakračkim vinogradima i brdu Čukur.

Zapovjednik mu je bio Stipe Hodak, a 2. vodom zapovijedao je Ivo Bogović. Poginuo je 13. listopada 1991. od krhotina minobacačke granate na Praulji zajedno s Antunom Žilijem i Željkom Šimunovićem. Marijan Gašpar navečer je njihova tijela odvezao u Prekopakru, jedva izvukavši živu glavu zbog jake minobacačke i snajperske vatre. Taj dan, svi preostali civili napustili su taj dio grada. 

Tomislav Ljevaković u trenutku pogibije imao je 29 godina. Iza sebe ostavio je suprugu Mirjanu te sedmogodišnjeg sina Dragu i četverogodišnju kćer Ivanu.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Tomislav Ljevaković

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja