Budi dio naše mreže

Spomen na heroja Domovinskog rata Davora Jovića

Dana 27. studenog 2017. godine preminuo je Davor Jović, heroj i legenda 4. gardijske brigade i Domovinskog rata.

/ Borna Marinić

Rođen je 1. travnja 1956. u Donjim Njivama kraj Vrgorca. Već kao mladić počeo se baviti borilačkim sportovima, a dva puta je u kickboxu bio i prvak Jugoslavije. Prije rata radio je u brodograditeljskoj tvrtki u Makarskoj kao termoizolater te kao redar u diskoteci. U lipnju 1991. dragovoljno pristupa Zboru narodne garde kroz novoosnovanu Samostalnu Vrgoračku satniju koja je u studenom iste godine priključena 4. bojni 4. gardijske brigade. Sudjelovao je u mnogim velikim operacijama hrvatskih snaga među kojima su “Lipanjske zore”, “Maslenica”, “Zima ’94” i “Oluja”.

Davor Jović dva puta je teže ranjen čega se prisjetio za Slobodnu Dalmaciju:

„Godine 1992. na koti Kokotova glava, dubrovačko ratište, dobio sam gelere neprijateljskog kumulativnog projektila ispaljenog iz blizine, a koji je pao oko pola metra od mene. Tri sata su me suborci izvlačili, pod granatama, ne slušajući moje molbe da se oni spase, a mene ostave. Nisu me ostavili, za što im i ovom prilikom zahvaljujem. Drugi put sam ranjen u prvom danu akcije na Maslenici, kod Paljuva. Tenkovi su kod kule Jankovića krenuli na nas, a mi ih nismo imali čime uništiti. Pokojni Leskur zvani Cigo imao je RPG i pogodio njihov tenk, ali je istog trena i poginuo od uzvratne vatre neprijatelja, kod same crkve na Gradini. Pri izvlačenju ranjenog suborca potegnuo sam minu i završio u zadarskoj bolnici. Moji su uspjeli odbaciti arkanovce natrag prema Paljuvu, te izvukli naše iz okruženja.“

Tada je, nakon oporavka u bolnici, izričito naredio da mu se ne dodijeli 80-postotna invalidnost kako bi ponovno otišao na bojišnicu. Osim pomenuta dva ranjavanja, na njega je Hercegovini ’92. bačen bojni otrov. Zbog hrabrosti i požrtvovnosti zvali su ga “čovjek stijena”. Nakon posljednjih dana rata i operacije “Južni potez”, u kojoj je izgubio jednog od najboljih suboraca i prijatelja Andriju Matijaša Pauka, odlučio je ostati u vojsci. 

U ljeto 1997. godine, 76 kilometara dug maraton do Knina, pod opremom teškom 35 kilograma, istrčao je za 8 sati i 17 minuta. Američki, britanski i francuski vojni instruktori ostali su u čudu, a Jović je proglašen najboljim vojnikom Oružanih snaga Republike Hrvatske. Nakon umirovljenja 2003. godine otvorio je u Vrgorcu vlastiti kickboxing klub. Preminuo je u 61. godini života, a njegov ispraćaj okupio je par tisuća ljudi.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Davor Jović

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja