Budi dio naše mreže

Spomen na heroj Domovinskog rata Antu Meštrovića

Dana 7. prosinca 1991. godine u borbama na Miljevačkom platou kod sela Ključ poginuo je nepoznati heroj Domovinskog rata Ante - Toni Meštrović.

/ Borna Marinić

Rođen je u Otavicama 1967. kao jedino dijete Mladena i Kate Meštrović, a još u djetinjstvu ostao je bez oca. U ljeto 1991. dragovoljno je pristupio Zboru narodne garde i ubrzo postao zapovjednik protuoklopnog voda 4. drniške bojne 113. šibenske brigade. Taj vod stekao je naziv “Lovci na tenkove”. U noći sa 6. na 7. prosinca 1991. skupina hrvatskih branitelja ubacila se na okupirani prostor Miljevačkog platoa. Kod sela Ključ došlo je do žestokog okršaja. Hrvatski vojnici bili su prisiljeni povući se s Miljevačkog platoa, no Ante – Toni nije se htio povući nego je nastavio borbu pokušavši zaustaviti neprijateljsku oklopno-mehaniziranu kolonu. Našao se blizu neprijateljskoga tenka kojeg protuoklopnim sredstvom pogađa, ali ne uspijeva uništiti. Ubrzo nakon toga na njega je otvorena vatra te na mjestu pogiba. 

U trenutku pogibije Ante – Toni Meštrović imao je 25 godina. Prošle godine u rodnim Otavicama njegova majka Kata je zajedno s generalom Gotovinom i brigadirom Vukićem Niperom otkrila spomenik u spomen na svojeg poginulog sina Antu Tonija Meštrovića. Isto dana kada je on poginuo Badinterova komisija proglasila je „smrt Jugoslavije“.

Tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku Europska zajednica ustanovila je u kolovozu 1991. arbitražnu peteročlanu komisiju koja je po Francuzu koji je njome predsjedao dobila naziv Badinterova komisija. Njezin je zadatak bio na temelju jugoslavenskog Ustava iz 1974. i Ustava Republike Hrvatske iz 1990. riješiti sporna pravna pitanja hrvatske samostalnosti te pomoći mirnom rješenju krize u bivšoj Jugoslaviji. 

Već 7. prosinca 1991. na pitanje predsjedavatelja Mirovne konferencije o Jugoslaviji lorda Carringtona postoji li uopće Jugoslavija, arbitražna je komisija objavila da se ta država raspala. Zbog toga je francuski pravnik, znanstvenik i političar Robert Badinter u srbijanskm medijima prozvan “grobarom Jugoslavije”. Ova odluka bila je vrlo bitna te ju se uvijek ističe kao jedan od ključnih događaja koji je prethodio međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja