Budi dio naše mreže

Nakon što je 24. studenog 1991. okupirano Laslovo napadi neprijateljskih postrojbi s južne strane Osijeka usmjerili su se na Ivanovac te Antunovac kojem u pomoć pristižu i pripadnici 101. susedgradske brigade Hrvatske vojske iz Zagreba. Naime oni su 23. studenog zamijenili iscrpljene pripadnike 132. našičke brigade te se podredili zapovjedništvu 130. osječke brigade.

/ Borna Marinić

Antunovčanima je dolazak svježih snaga podigao itekako poljuljan moral nakon što im je par dana ranije bila i probijena crta obrane. Zagrepčani su ubrzo pristupili utvrđivanju crte, kopanju rovova te miniranju mostova kojima bi neprijatelj mogao prijeći preko Vuke. Tijekom tih aktivnosti, ubrzo po preuzimanju prve crte, na današnji je dan poginuo Tomislav Simon, pripadnik 1. satnije 2. bojne 101. brigade. Život mu je oduzela granata ispaljena iz obližnjeg Novog Seleša, a Željka Gradiškog teško ranila.

Tomislav Simon rođen je 6. lipnja 1960. godine u Zagrebu u kojem je i odrastao u obitelji Branka i Ljubice sa starijim bratom Željkom. Osnovnu i srednju prometnu školu završio je u rodnom gradu te stekao zvanje prometnog tehničara. Zaposlio se u Hrvatskim poštama i telekomunikaciji. Volio je svoj posao, a kolege ga pamte kao vedrog i živahnog. Bio je oženjen Jadrankom s kojom je imao kćer Adrianu. Bio je brižan suprug i otac, predan obitelji i izgradnji doma.

U ljeto 1991. mobiliziran je u 101. brigadu Zbora narodne garde s kojom odlazi u obrani istočne Slavonije gdje pogiba na južnoj crti obrane Osijeka. Pokopan je pet dana kasnije na zagrebačkom groblju Miroševec gdje je sprovodne obrede predvodio Ilija Žugaj iz crkve svetog Josipa Radnika. Njegovo ime i fotografija nalaze se u spomen-kapelici u Antunovcu koji je okupiran deset dana nakon Simonove pogibije.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja