Budi dio naše mreže

U logoru Stara Gradiška na današnji dan, 21. studenog 1991. godine, brutalno je ubijen Stjepan Adžijević zvani Baja.

/ Borna Marinić

Obitelj Adžijević, otac Marijan i majka Terezija zvana Reza imali su petoricu sinova – Ivu, Stjepana, Josipa, Željka i Zlatka. Živjeli su u Donjem Gagliću kraj Lipika, a Stjepan je počeo raditi već sa 16 godina kada se zaposlio u građevinskom poduzeću „Konstruktor“ u Pakracu. Oženio se Danicom s kojom je 70-ih godina dobio sina Dalibora i kćer Daliborku.

Dolaskom demokratskih promjena u Hrvatskoj i osnutkom lokalnog ogranka Hrvatske demokratske zajednice u njegovom kraju, Stjepan se učlanio u tu stranku. Držao je straže u dijelu Donjeg Čaglića nastanjenom hrvatskim stanovništvom. Krajem kolovoza 1991. zarobljen je od strane neprijateljskih vojnika no ubrzo je pušten kući. Drugi put nije imao toliko sreće.

Nakon što su 23. rujna pobunjeni Srbi i JNA napali slobodni dio Donjeg Čaglića započelo je masovno iseljavanje civilnog stanovništva prema Lipiku. Posljednji branitelji selo su napustili 28. rujna, a neki civili odbili su evakuaciju. To se za mnoge pokazalo kobnim 2. listopada 1991. kada neprijatelj potpuno ovladava Donjim Čaglićem. Deset civila je ubijeno, među njima i Stjepanov otac, a četvorica su zarobljena. Među njima je bio Stjepan Adžijević. Najprije je odveden u obližnji Kovačevac, a zatim u Staru Gradišku.

Po svemu sudeći korišten je kao radna snaga u Bosni i Hercegovini kraj Banja Luke odakle je 21. studenog 1991. doveden vidno pretučen. Unatoč tome što se žalio na bolove u unutarnjim organima zatvoren je u samicu broj 3 gdje je uskoro izdahnuo. Vojni liječnik u popodnevnim je satima istog dana u samici zatekao mrtvog Stjepana Adžijevića i konstatirao smrt. Posredovanjem Vladine komisije za nestale i zatočene njegovo je tijelo razmijenjeno te pokopano u veljači 1992. godine.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja