Budi dio naše mreže

Sjećanje na Đuru Gleđa i Zorana Adamovića

Na današnji dan, 22. veljače 1992. godine poginuo je u Sustjepanu, za vrijeme opsade Dubrovnika, hrvatski branitelj Đuro Gleđ.

/ Borna Marinić

Sustjepan je bio najteži uporišni položaj obrane Dubrovnika i malo je tko htio ići tamo na smjenu jer je bio u gotovo potpunom okruženju. Te noći kada je stradao, Đuro Gleđ držao je stražu na magistrali uz kućicu autobusne stanice. Jaka mjesečina omogućavala je veliku vidljivost, skoro kao po danu. Đuru Gleđa neiskustvo je stajalo života, jer, iako je bio upozoren na mjesečinu i na to da se treba držati zaklona, on je pošao protegnuti noge i prošetati donjom cestom. Četnici s nasipa preko puta Rijeke dubrovačke su ga uočili i otvorili vatru prema njemu. Mitraljeski rafal bio je koban. Jedan od metaka ga je pogodio ravno u srce i nije mu bilo spasa.

Đuro Gleđ bio je prva i jedina žrtva obrane Sustjepana nakon 6. prosinca ’91. odnosno najtežeg dana u obrani grada Dubrovnika. Bio je pripadnik 2. bojne 163. brigade HV-a, popularnih “Žutih loptica”, postrojbe koja je kao znak raspoznavanja imala žute teniske loptice na uniformi.

Na današnji dan 2000. godine prilikom službene zadaće humanitarnog razminiravanja kod Lišana Tinjskih nedaleko Benkovca poginuo je Zoran Adamović.

Rođen je u Zagrebu 27. lipnja 1974. godine gdje je i odrastao na Pešćenici. Po završetku srednje policijske škole u Zagrebu, 1993. godine, zaposlio se kao djelatnik Specijalne jedinice policije “Alfa” PU zagrebačke. Bio je angažiran u akcijama na velebitskom i dubrovačkom bojištu, a sudjelovao je i u oslobodilačkim operacijama “Bljesak” i “Oluja”. Nakon rata ostao je u “Alfama” u kojima je između ostaloga obavljao i poslove humanitarnog razminiranja na području PU Zadarske, PU Splitsko-dalmatinske, PU Sisačko-moslavačke, PU Ličko-senjske i PU Karlovačke. Pri izvršavanju jedne takve zadaće smrtno je stradao ostavivši iza sebe suprugu i dijete. Tijekom službe u više je navrata bio prigodno odlikovan, između ostaloga i Redom hrvatskog trolista.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Đuro Gleđ Zoran Adamović

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja